Iako se u Turskoj najviše pije zašećereni crničaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima.
Na tržištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali pošto takve instant verzije često sadrže šećer, evo recepta kako ga prave po kuhinjama širom Turske.
Priprema:
Jabuke dobro oprati, posušiti, pa iseći neoljuštene na sasvim tanke kolutove.
Složiti ih na papir za pečenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrućim vazduhom.
Kada su jabuke suve sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.
Osušene jabuke prokuvati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene. Procediti.
Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 većih jabuka. Ako se već jabuke suše dobra ideja je osušiti veću količinu koju možete jesti kao zdravi čips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su dobro osušene.
Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Poželjno bi bilo da su jabuke neprskane.
Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umesto toga izaberite slatke jabuke, a ako već ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda.
Izvor: Stvar ukusa/Stil
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Koja je vaša duhovna svrha? Izaberite suzu i otkrijte da li ste čuvar dubine, glasnik jasnoće ili mudar čovek
Uskršnji vikend horoskop od 18. do 21. aprila 2025: Čije će emocije buknuti, a ko treba da kupi srećku
Dnevni horoskop za 18. april 2025: Ribe se bacaju na dijetu, Strelcu prijatelji pomažu da reši ljubavnu krizu