Kolač koji se topi u ustima i budi uspomene na detinjstvo.

Donosimo vam recept za omiljene rozenkocke u posnoj ili veganskoj varijanti!

Kombinacija sočne i hrskave strukture sigurno će vam se dopasti, kao i aroma oraha u kolaču.

Sastojci:

Korice:

120g ulja
200g vruće vode
30g šećera u prahu
500g brašna
100g brašna za posipanje
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli

FIl:

300g mlevenih oraha
200g bademovog mleka
200g šećera (ili javorov sirup)
3 kašike soka od limuna
200g indijskog orha (potopljen u vodi preko noći)

Glazura:

250g šećera u prahu
2 kašike vrele vode
1 kašika ulja
2 kašike soka od limuna
1 kašičica soka od malina (za boju)
Priprema:

Zamesiti testo za kore, podeliti na 7 jednakih delova. Rastanjiti u 1-2mm tanke kore. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 3 do 4 minuta (važno je da se kore ne presuše). Pečene kore pokriti papirom za pečenje, umotati u kuhinjske krpe i staviti u kesu.

Kore se mogu pripremiti i par nedelja unapred.

Potopiti indijske orahe u vodu i ostaviti par sati ili preko noći. Proceđene orahe izblendirati u kašu. Ostaviti sa strane.

Vrelim bademovim mlekom preliti mlevene orahe i secer.

Spojiti obe smese i dodati sok od limuna.

GLAZURA:

U šećer u prahu dodati sve sastojke i dobro izmešati da se napravi glatka gusta smesa.

Ako želite zelenu glazuru, dodajte spirulinu.

Izvor: Coolinarika