Gastritis je upala želuca koja može biti akutna i hronična.

Akutni gastritis se javlja povremno i ne tako često, dok hronični traje duži period i javlja se skoro nakon svakog jela.

Simptomi koji ukazuju na gastritis najčešće su slabo varenje, bol u stomaku, gorušica, mučnina i nadutost.

Način ishrane je od ključnog značaja za zdravlje sistema organa za varenje, a kod gastritisa određene namirnice mogu pomoći izlečenju, smanjenju neprijatnih simptoma i obnavljanju sluzokože, dok druge mogu pogoršati stanje.

Ishrana koja se preporučuje osobama koje pate od gastritisa:

  • hrana sa velikim procentom vlakana - sveže voće, povrće, žitarice
  • hrana sa niskim procentom masti - riba, meso sa niskim procentom amsnoće, povrće
  • hrana sa smanjenim procentom kiseline
  • negazirana pića
  • pića bez kofeina
  • hrana sa probiotičkim dejstvom (jogurt, kefir)
  • mleko, kiselo mleko i sirevi sa niskim procentom masti
  • biljno ulje i maslinovo ulje
  • jabuke, dinja i banane
  • sočivo, leblebija i zrna soje
  • zeleno povrće, šargarepa, spanać, tikvice
  • prirodni sokovi od ceđenog voća - smanjiti unos citrusa
  • pirinač
  • zelena salata
  • kruške, trešnje, breskve
  • blage supe
  • meko kuvana jaja

Hrana koju treba izbegavati:

  • pržena hrana
  • začinjena hrana
  • čokolada
  • napici sa kofeinom
  • gazirana pića
  • ljuta paprika
  • alkohol
  • voće koje izaziva kiselinu - paradajz
  • crni i svež hleb
  • pohovana i masna mesa
  • mesne prerađevine - suhomesnato
  • kisela testa sa kvascem
  • dimljeno meso
  • jaki začini, zaprške, masne čorbe
  • pržena jaja

Izvor: Lovesensa