Tikvice su tako jednostavne, a tako svestrane; niskokalorične su, a prepune raznih nutrijenata. Mlade tikvice idealne su i za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu supu. Uz tikvice smo u nju dodali i praziluk, i paškanat, i puno finih začina.

Sastojci:

- 4 mlade tikvice
- 1 praziluk
- 1 paškanat
- 2 čena belog luka
- nekoliko grančica timijana
- prstohvat čilija
- pola kašičice mlevenog kumina
- 750 ml temeljca ili vode
- 150 ml mleka
- so, biber
- maslinovo ulje

Priprema:

1. Operite tikvice i isecite ih na kolutiće (bez ljuštenja) ili na kockice podjednake veličine. Očistite praziluk, operite ga pa ga isecite na kolutiće. Papkanat oljuštite i isecite na sitne kockice.

2. U posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte nožem izdrobljeni beli luk, čili i timijan pa odmah potom dodajte praziluk. Dinstajte jedno 7-8 minuta, dodajte kumin i paškanat, kratko dinstajte.

3. Dodajte tikvice pa zalijte temeljcem ili vodom, posolite i dinstajte te nastavite kuvati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta pa štapnim mikserom pretvorite u gustu supu.

4. Na kraju dodajte mleko, pustite da supa kratko prokuva pa po potrebi dodatno začinite solju i biberom.

5. Poslužite u dubokim tanjirima, uz kockice preprženog hleba i pokapajte maslinovim uljem.

Izvor: Zadovoljna