Uzrok prekomernetežine često može da bude usporen metabolizam, ali odgovarajućim načinom ishrane možete podstaći metaboličkeprocese u telu, održati ravnotežu harmona i uspešno skinuti masne naslage.

Neravnoteža insulina i estrogena može uzrokovati taloženje masnih naslaga. Ukoliko postoji hormonskidisbalans, neophodno je konsultovati se sa lekarom. U cilju preventive gojaznosti, održanja hormonskeravnoteže i ubrzanja metabolizma, važno je da se fokusirate na zdravu i izbalansiranu ishranu.

Pročitajte još:

Nutricionisti savetuju DASH: zašto je najzdravija dijeta koja ograničava natrijum

6 namirnica koje izbegava svaki nutricionista

Rigorozne dijete nisu dobar izbor po zdravlje, a mogu dodatno ugroziti metabolizam.

Predlažemo vam način ishrane koji je sastavio tim nutricionista i u kojem nema strogih pravila, već samo rangiranje namirnica po pozitivnom i negativnom efektu na metabolizam.

Namirnice su rangirane od 0 do 4 boda, odnosno 0 označava namirnice koje su idealne za ubrzanje metabolizma, a zatim se rangiraju do 4, do namirnica koje usporavaju metaboličke procese i otežavaju proces mršavljenja.

0 bodova - pileća jaja, ćureći file, zec, lignje, škampi, školjke, riba, pečurke, sveže povrće, zeleni grašak, peršun, kopar, bosiljak, alge, senf, hren, začini, beli luk, luk, kreč, limun, grožđe i jabukovo sirće, mlečni proizvodi sa sadržajem masti do 2%.

1 bod - bobičasto voće, pasulj, sveže ceđeni sokovi od povrća

2 boda - biljna ulja, orasi, semenke, cvekla i šargarepa, piletina, govedina, masline, voće, feta sir, heljda, ovsena kaša, smeđi pirinač, musli od celog zrna, hleb sa mekinjama , mlečni proizvodi sa sadržajem masti do 4%.

3 boda - prosena kaša, kukuruz, tvrdi i prerađeni sirevi, jogurt, tamna čokolada, sveže ceđeni voćni sokovi.

4 boda - bilo koja alkoholna pića, pivo, slatka voda, pakovani sokovi, konzervirana hrana u ulju, majonez bilo kojeg sadržaja masti, šrerađeno meso, svinjetina, proizvodi od belog brašna, griz, krompir, čips, sušeno voće, šećer, mlečna čokolada, slatkiši, kondenzovano mleko, sladoled, mlečni proizvodi sa sadržajem masti većim od 4%.

Izvor: Lovesensa