Pita doša se sastoji od elemenata vode i vatre, i kada su ove karakteristike zastupljene u našoj koži, ona je meka, svetla, srednje debljine i topla. Ako je izbalansirana, ima lep, blago rozikast ili zlatkast sjaj i izgleda kao da je obasjana iznutra. Pita tip kože karakteriše i veći broj borica i mladeža.

Najčešće uz karakteristike ovakve kože idu i plava, žućkasto-crvena ili crvenkasta, lepa i ravna kosa.

Pita tip kože najčešće može da ugrozi sklonost ka pojavi osipa, rozacee, akni, fleka i poremećaja pigmenta. Ovakva koža veoma slabo toleriše prejako sunce i visoke temperature i izuzetno je fotosenzitivna. Poremećaji ovog tipa kože veoma često mogu biti isprovocirani emocionalnim stresom, potisnutim besom, frustracijama i osećajem ozlojeđenosti.

Glavni saveti kojih bi se trebalo pridržavati kada je ovaj tip kože u pitanju jesu izbegavanje prekomernog izlaganja suncu i terapeutskih metoda koje se baziraju na primeni izvora toplote, kao što je parenje lica i tela. Osim toga, izuzetno je važno da kontrolisano upotrebljavamo u ishrani veoma začinjenu, ljutu, slanu i kiselu hranu, jer ovi ukusi pogoršavaju pita došu, za razliku od hrane gorkog, oporog i slatkog ukusa, koja je balansira. Slatko i sočno voće, poput slatke jabuke i kruške, zeleniš pripremljen na pari i džem od ružinih latica su izuzetno hranljivi za ovaj tip kože. Korisno bi bilo da izbacimo iz upotrebe sintetičke hemikalije i da komercijalne preparate za šminkanje zamenimo sa 100 odsto prirodnom kozmetikom.
Izuzetno je značajno da primenom što adekvatnijih relaksirajućih tehnika i pravilnom organizacijom našeg vremena, nivo stresa svedemo na minimum i redovno se opuštamo.

U hladnim zimskim mesecima je važno da kožu sa pita karakteristikama nahranimo, ali da je pritom ne rashladimo previše.
Ovo je idealna kombinacija ulja za negu pita tipa kože:

3ml kokosovog ulja
3ml maslinovog ulja
4ml ulja jojobe
3 kapi etarskog ulja palmarose.

Izvor: Sensa