Indijska medicina ajurveda datira čak do 5000 godina unazad. Ove drevne tehnike lečenja čoveka su i dan-danas ostale neizmenjene. Ajurveda je nauka o životu i dugovečnosti i njena težnja je da vrati čoveka u balans

Da bi terapije i lečenje bile uspešne, neophodno je znati koja je vaša doša - konstitucioni tip. To se određuje vizuelno i putem pulsne dijagnostike koju određuje doktor ajurvede.

Pročitajte još:

Otkrivamo vam geografiju lepote: kako se neguju žene iz Indije

Vata, pitta, apha: koji je vaš tip kože po ajurvedi i saveti za negu

Ajurvedski detoks: Kako da za nekoliko dana očistite telo od toksina i sačuvate zdravlje

Postoje tri glavna tipa doše:

Vata doša - ona je element vazduha i etera
Pitta doša - ona je element vatre i vode
Kapha doša - ona je element zemlje i vode.

Sve što postoji unutar nas i oko nas je sačinjeno od ova tri elementa, ali se rađamo sa dominatnom došom i tokom života doše mogu da se poremete. Ajurveda nastoji da vrati sve tri doše nazad u balans.

Nega kože u zimskom periodu

Naša koža zahteva ekstra negu u zimskom periodu, s obzirom na to da je to vreme Vata doše (od novembra do februara).

Ajurveda za lepotu i negu zato ima savršene prirodne metode koje možemo primeniti lako kod kuće ili u kombinaciji u nekom ajurvedskom centru. Povišena Vata energija u zimskom periodu uzrokuje da nam koža bude sklonija suvoći, pucanju, suv svrab kože sa pojavom ljuspica, jezik je izbrazdan, usne suve i isto ispucale, tabani i stopala takođe, a kosa sklona opadanju i suvoći.

Ovo je vreme kada treba da budemo okrenuti toploj hrani i napicima, hrani koja je bogata vodom u sebi, kao i zdravim hranljivim uljima. U vaša jela možete ubaciti cimet, kardamon, đumbir itd.

Uživajte u sebi, svakog dana. A najlepše je pružiti sebi nežnostzimi.

Izvor: Glam Up Market blog