Da li ste primetili da vam s toplijim vremenom kosa pojačano opada? Prema mišljenju Američke akademije za dermatologiju, gubitak od 50 do 100 dlaka dnevno jeste normalna pojava. Stoga opadanje kose je uobičajeno, ako je u granicama normale. Međutim, primetan gubitak može biti znak nekog većeg problema ili se javiti, na primer, kao posledica određenih terapija. Za zdravu kosu važno je obratiti pažnju na ishranu i opšte zdravstveno stanje. Za početak, birajte nutritivno bogate namirnice, izbegavajte šećer i nezdrave masti. 

Dr Zakari Okah iz klinike  „PH-1 Miami“, preporučuje hranu bogatu cinkom, poput spanaća i sočiva, jer cink potpomaže rast kose i održava normalnu funkciju žlezda folikula dlake. Ukoliko se odlučite za suplemente koji sadrže ovaj mineral, važno je da pazite da ne uzimate dodatne multivitamine, koji bi mogli preterano uvećati količinu minerala u vašem telu.  Vitamini B grupe  takođe se preporučuju jer pospešuju rast, jačaju vlasi i povećavaju volumen. Preterivanje s dodacima u ishrani takođe može da izazove opadanje kose. Stoga se pre korišćenja suplemenata obavezno posavetujete s lekarom.

Zašto leti kosa više opada?

Letnji gubitak kose uobičajena je pojava. Kod većine ljudi folikuli kose leti su prirodno u fazi odmora, koja se naziva još i telogena faza. Srećom, ta faza je privremena, ali ponekad može biti i veoma stresno iskustvo.

Ekstremne vrućine u julu i augustu mogu dovesti do toga da dodatnih 10 odsto folikula dlake ulazi u stanje mirovanja i zbog toga opada. Ako dodamo uticaj sušenja kose, izlaganja suncu i hloru ili slanoj vodi – to sve zajedno doprinosi primetno većem opadanju kose preko leta.

Priroda nudi rešenje za pojačano opadanje kose. Naročito se preporučuju preparati i tinkture na bazi lekovitog bilja, a recept za njihovo spravljenje možete pogeldati ovde

Izvor: Sensa