Jedan od osnovnih načina upotrebe etarskih ulja u aromaterapiji jeste putem njihovog razblaživanja, pre nanošenja na kožu, utrljivanja ili oralnog uzimanja. Izvrsni su nosači etarskih ulja i njihovih lekovitih svojstava. Blagotvorna su za ishranu i negu kože, kose i noktiju.
Etarska ulja su visokokoncentrisane, isparive supstance i zato se, osim u naročitim slučajevima i na malim površinama, retko nanose direktno. Bazna ulja su savršeni nosači etarskih ulja, jer u njima etarska ulja dugo zadržavaju i preko njih prenose svoja lekovita svojstva. Upotrebom baznih ulja možemo vrlo precizno da kontrolišemo nivo koncentracije etarskih ulja i tako podešavamo njihovo lekovito delovanje za osobu kojoj su namenjena. Pri tome, svako bazno ulje poseduje sopstvena terapeutska svojstva, u zavisnosti od esencijalnih masnih kiselina i prirodnih hranljivih materija koje sadrži – a na koja ponekad zaboravimo, usled primarne pažnje koju pridajemo etarskim uljima. Njihova posebna svojstva utiču na njihovu primenu – kao i na rok trajanja. Pravilna kombinacija izabranog etarskog ulja sa odgovarajućim prirodnim baznim uljem može biti ekstremno blagotvorna za ostvarenje cilja koji želimo da postignemo.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od najpopularnijih baznih ulja koja se koriste za razblaživanje etarskih ulja. Dobija se iz ploda kokosovog drveta, sadrži prirodne antioksidante i izvrsna antifungalna, protivupalna i antibakterijska svojstva. Izuzetno je za ishranu kože, noktiju i kose. Činjenica da sadrži gotovo 50 odsto laurinske kiseline ukazuje na to da kokosovo ulje poseduje dug rok trajanja i da poboljšava dobar holesterol (HDL). Izuzetno je blagotvorno za suvu kožu i njeno tretiranje, jer poseduje prirodna, veoma duboka hidrirajuća svojstva. Nastojte da kupujete nerafinisana kokosova ulja, koja nisu prošla kroz proces hemijske ekstrakcije. Moguće je nabaviti i kokosovo ulje koje zadržava čvrstinu (ne topi se) na sobnoj temperaturi. Ono je idealno za izradu melema i krema u kućnoj radinosti. Ima izvrstan miris, dok je frakcionisano kokosovo ulje tečno na sobnoj temperaturi i gotovo da ne poseduje miris.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, koje se dobija ceđenjem ploda masline, poseduje neverovatan broj zdravstvenih blagodeti i mnogo je više od ulja za pripremu hrane. Sa 75 odsto oleinske kiseline, ovo popularno ulje za kuvanje izvrsno je za srce i kardiovaskularni sistem, smanjuje loš (LDL) holesterol i povećava dobar (HDL) holesterol. Ima moćno protivupalno delovanje i redukuje insulinsku rezistenciju. Maslinovo ulje pripada grupi lakih ulja, blage voćne arome, nije suviše intenzivnog mirisa i izvrsno se meša sa većinom etarskih ulja. Može se koristiti za gotovo sve tipove kože ili kose, budući da ne zatvara kožne pore i prija kosi. Izvrsno je za perut, kovrdžavu kosu i suvu kožu.
Ne kupujte suviše jeftina ulja, budući da se često mešaju sa drugim uljima, što se ne navodi na etiketama. Nerafinisano ekstradevičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje je najbolje, budući da se u postupku ekstrakcije ne koriste niti visoke temperature niti hemijske supstance, koje menjaju njegov sastav. Sadrži najvišu koncentraciju oleinske kiseline.

Ulje jojobe

Sadrži više od 75 odsto eikosenoične kiseline – dugačke omega-9 masne kiseline, koju ljudski probavni sistem ne može da vari, ali je najsličnija ljudskom sebumu. Ulje jojobe je slavno upravo zato što najbliže oponaša prirodno ulje koje luči ljudska koža! Ovo ga čini izvrsnim hidratantnim sredstvom za lice i vrat, koji izgledaju masno kada se koriste druga bazna ulja. Ulje koje se ekstrahuje iz semenki drveta jojobe poseduje blagu orašastu aromu.
Jojoba ulje je prirodno antigljivično i dobro je u kombinaciji sa etarskim uljima koja takođe poseduju antigljivična svojstva. Koristi se tako što se nanosi na kožu na mestima napadnutim gljivičnim infekcijama. Sa najdužim lancem esencijalnih masnih kiselina i sposobnošću da slabo oksidira, jojoba ulje ima dugačak životni vek na polici. Visok stepen apsorpcije čini ga jednim od vrhunskih i najčešće korišćenih baznih ulja u aromaterapiji.

Slatko bademovo ulje

Slatko bademovo ulje, bogato vitaminom E i izvrstan prirodni antioksidant, dobija se iz ploda badema. Visok sadržaj vitamina E čini ga najpovoljnijim izborom za ishranu kože, obnavljanje ćelija kože i održavanje optimalnog nivoa vlage, i stoga je vrlo prikladno za osobe sa suvom kožom.
Njegova prirodna antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti od prejakog sunca, a visoke koncentracije oleinske i linoleinske kiseline pomažu u ublažavanju upala i smiruju nadraženu kožu.
Budući da nije premasno i da je hipoalergeno, izvrsno je kao ulje za masažu (posebno za bebe), a bogat sadržaj vitamina E može da pomogne u obnovi kolagenskog sloja kože. Ovo čini kožu lica glatkom i jedrom, a pritom ublažava bore. Ulje slatkog badema je jedno od najdragocenijih ulja za ishranu kože, kose i kostiju.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je najpoznatije po svojim antiejdžing svojstvima, kao i po tome što podstiče rast kose, obnavlja oštećenu kosu i ispucale krajeve. Ako do sada niste čuli za arganovo ulje, onda ste propustili jedno bazno ulje bogato hranljivim i isceljujućim osobinama. Stoga nije ni čudo da najpoznatije svetske kozmetičke kompanije koriste arganovo ulje u svojim najčuvenijim formulacijama. Arganovo ulje se ekstrahuje iz ploda marokanskog arganovog drveta (Argania spinosa). Bogato antioksidantima, vitaminima A i E, oleinskom i linoleinskim masnom kiselinom, ovo ulje je posebno blagotvorno u isceljenju upala i oštećenja uzrokovanih UV zracima. Pritom redukuje izraženost strija i ožiljaka, te podstiče zdravlje zanoktica i noktiju. Arganovo ulje je jedno od najboljih ulja za regeneraciju ćelija kože i sjajan izbor za izradu antiejdžing krema i losiona.

Ulje moringe

Ulje moringe, koje se dobija ceđenjem semenki „čudesnog drveta” (Moringa Oleifera) koristi se vekovima zbog svojih zapanjujućih medicinskih svojstava za zdravlje kože i kose. Sadrži gotovo 70 odsto oleinske kiseline – esencijalne omega-9 masne kiseline, kao i hranljive materije koje jačaju ćelijske membrane i obnavljaju oštećene ćelije. Posebno je blagotvorno za stanja kože kao što su ekcem, psorijaza i rozacea.
Hladno ceđeno moringa ulje je bogato antioksidantima i poseduje moćna antiupalna svojstva. Istraživanja sugerišu da inhibira oksidativni stres, što ga čini izvrsnim za antiejdžing tretman. Sadržaj vitamina A u ulju podržava proizvodnju kolagena, što pomaže u podmlađivanju kože koja je izgubila životni sjaj, kao i za ublažavanje bora.
Moringa ulje čudesno deluje na kožu kao prirodno hidrirajuće sredstvo koje se brzo apsorbuje. Njegova lekovitost ubrzava isceljenje rana. Izvrstan je prirodni kondicioner koji hrani skalp i kosu, štiteći je od UV zračenja i oštećenja iz okoline.

Ulje od koštice kajsije/breskve

Ulje od koštice kajsije je nežno, lako ulje, blage orašaste arome, i ima svojstva i namene slične onima koje poseduje slatko bademovo ulje. Obično se koristi kao ulje za masažu, čini kožu mekom i jedrom i ne ostavlja masne tragove nakon primene. Visoki sadržaj oleinske i linolne kiseline čini ovo ulje izvrsnim protivupalnim i antibakterijskim uljem. Visoki sadržaj antioksidanasa u koštici kajsije čini ga izvanrednim u zaštiti kože od slobodnih radikala. Nemasna svojstva ovog ulja ga čine odličnim baznim uljem za tretman kože lica i masažu celog tela. Baš kao i za suvu, iritiranu ili senzitivnu kožu.

Ulje noćurka

Ulje noćurka se dobija od semenki divljeg cveta čija su staništa centralni i istočni delovi Severne Amerike. Specijalnim ga čini visoka koncentracija linolne i posebno gama-linolne kiseline, koja poseduje moćan protivupalni efekat i vrlo je delotvorna za tretiranje stanja kože kao što su akne, psorijaza i naročito ekcem. Ulje noćurka takođe pomaže u tretmanu suvoće i nadraženosti kože, delotvorno je u tretmanu akni, uklanja perut i poboljšava hormonalni balans.

Nim ulje

Nim ulje se dobija od semenki drveta nim, koje raste na indijskom potkontinentu. Sadrži više od stotinu biološki aktivnih jedinjenja, uključujući nimbidin i nimbin, omega-6 masne kiseline, kao i azadirahtin, jedinjenje koje deluje kao prirodan, moćni repelent za insekte. Nim ulje je izvrstan nosač ulja za sve namene – od tretiranja kose, preko različitih stanja kože i uklanjanja parazita, primene u vidu prirodnog insekticida, pa sve do poboljšanja zdravlja usne šupljine. Skorašnja istraživanja sugerišu da nim „stimuliše proizvodnju kolagena, što je dobro za kožu koja stari”, dok vitamin E sadržan u nimu deluje kao čistač slobodnih radikala, tako što sprečava procese oksidacije u koži. Doprinosi mekoći i jedrini kože, pomaže u smanjenju starih ožiljaka i podstiče isceljenje.

Ulje od šipka

Dobija se iz semenki muskatne ruže (Rosa moschata). Ulje od šipka sadrži visoku koncentraciju linolne i alfa-linolne kiselene i ekstremno je bogato vitaminima A i E, što ga čini veoma traženim uljem za negu kože.
U stvari, ulje od šipka se nalazi u mnogim kozmetičkim sredstvima, kremama i melemima za ekcem, strije, antiejdžing, i dr. Masne kiseline i visoke koncentracije vitamina u ulju šipka pomažu u obnavljanju elastičnosti kože i poboljšanju stvaranja kolagena, što ga čini boljim, bezbednijim izborom nego što su industrijske kreme za lice pune hemikalija. Kada koristite ulje od semenki šipka, važno je da imate na umu da treba da kupujete isključivo hladno ceđeno ulje, koje nije oštećeno toplotnim tretmanom, i stoga je sačuvalo više hranjivih materija.

Tamanu ulje

Tamanu ulje se dobija od ati drveta, koje raste na ostrvu Fidži i u Jugoistočnoj Aziji. Tamanu ulje je najpoznatije po svojim neverovatnim isceljujućim i antiejdžing svojstvima. Istraživanja pokazuju da tamanu ulje podstiče proces zarastanja rana, što znači da podstiče kožu na stvaranje novih ćelija i tkiva i ubrzava proces regeneracije kože. Sadrži moćne antioksidante, sa zapanjujuće blagotvornim delovanjem na stariju kožu. Tako smanjuje pojavu ožiljaka, staračkih pega i strija. Tamanu ulje takođe sadrži visoku koncentraciju stearinske kiseline, što ga čini dobrim izborom za hidrataciju kože i kose, što je posebno blagotvorno u zemljama sa suvom klimom. Budući da je protivupalno i antibakterijsko, tamanu ulje je izvrsno za prirodno čišćenje akni.

Ši puter

Kada odlučite da pravite svoje kozmetičke proizvode, ši puter će biti jedna od prvih sirovina koje ćete kupiti. Čvrst je na sobnoj temperaturi, orašastog ukusa, hidrira kožu i kosu, ostavljajući nakon nanošenja vlažan, voskasti sloj. Ši puter se dobija ceđenjem orašastih plodova karite drveta (Vitellaria paradoxa). Kada je sirov, ima boju slonovače, a što se više prerađuje, postaje belji. Često se koristi u kozmetici za hidriranje, kao melem ili losion. Budući da hidrira i poseduje prirodna protivupalna svojstva, može da se koristi u losionima, puterima za telo, sapunima i balzamima za usne. Ši puter je takođe bogat vitaminima A, D i E, kao i masnim kiselinama. Čini kožu mekom, a budući da ima SPF 6, može se koristiti i kao domaća krema protiv opekotina. Važan je sastojak melema protiv ujeda insekata, a često se nalazi i u proizvodima za ublažavanje akni.

Izvor: Sensa/Branko Čičić