Kako sazrevamo i starimo počinjemo da primećujemo brojne promene. Neke možemo jednostavno samo da prihvatimo ali sa mnogima možemo i nešto da uradimo.
Natečenost očiju se često javlja posle 50. godine života, ali to ne znači da nemamo način da otečenost umanjimo.
Kesice ispod očiju i podočnjacise javljaju, jer tkivo kože i mišići oko očiju postaju slabiji.
Veliki broj stručnjaka kaže da postoji nekoliko načina da preokrenete ovaj znak starenja,

6 načina da smanjte natečenost očiju:

1. Spavanje

Da biste smanjili natečenost oko očiju, važno je spavati između sedam i devet sati, kaže Burak Ersoj, vanredni profesor plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. „Nedostatak sna može uzrokovati nakupljanje tečnosti oko očiju, čineći ih natečenim“, objašnjava on.
Možete se pripremiti za dobar san rano u toku dana tako što ćete redovno vežbati, ograničiti unos kofeina i alkohola, jesti zdravu hranu kad god je to moguće i pridržavati se dnevne rutine spavanja.
Kada konačno legnete u krevet, spavanje sa podignutom glavom može pomoći u sprečavanju nakupljanja tečnosti na licu i oko očiju, istaklo je nekoliko stručnjaka.

2. Hidratacija

Kada je u pitanju smanjenje natečenosti oko očiju i kesica, hidriranje je ključno.
„Pijte puno vode tokom dana kako biste mogli da izbacite višak tečnosti iz tela“, objašnjava dr Ersoj. Voda je veoma korisna za telo - ne samo da će pomoći u smanjenju nadutosti očiju, već može i da poboljša ten i teksturu vaše kože.
Voda, naročito ako popijete jednu vliku čašu ujutru, podstiče limfni sistem – kada je cirkulacija limfe poremećena, ćelijski otpad se nakuplja u ćelijama i oko njih što izaziva otoke, nadutost i vrećice ispod očiju.

3. Ohladite područje

Hladne obloge takođe pomažu da se smanji otečenost oko očiju. Možete koristiti krastavce, hladne ohlađene vrećice čaja od kamilice ili gel masku za oči.
Primena zamrznutih kesica čaja može imati dodatnu prednost antioksidativnog efekta.

Možete koristiti i zeleni čaj  je bogat flavonoidima i taninima, koji pomažu da se tečnost izvuče iz kože i ublaži otečenost. Sadrži i kofein, koji uzrokuje sužavanje krvnih sudova, smanjuje otok i zateže kožu.

4. Smanjite unos soli

Previše soli može dovesti do toga da vaše telo zadrži vodu, što dovodi do nadutosti, tako da, gde je moguće, uvek ograničite unos soli i izbegavajte prerađenu hranu koja ima visok sadržaj natrijuma.

5. Koristite kozmetiku sa određenim sastojcima

Postoji nekoliko vrsta krema za oči koje će verovatno pomoći u smanjenju pojave natečenih očiju. Retinol vam može biti dobar saveznik.
Nanošenje kreme za oči sa retinolom noću može pomoći da se stimuliše proizvodnja kolagena. Ovo pomaže da se ojača nežna koža koja okružuje oči, čineći kožu zategnutijom i glatkijom i smanjujući natečenost.

Možete koristiti i kreme za oči ili gelove koji sadrže kofein, koji poseduje vazokonstriktivna svojstva, što znači da čini da se kapilari sužavaju, čime se smanjuje dotok krvi prema natečenom delu i smanjuje otok.

6. Masaža valjkom od žada

Iako postoje neadekvatna istraživanja koja bi podržala prednosti valjaka za bore, mnogi stručnjaci se slažu da oni mogu pomoći u smanjenju nadutosti oko očiju i na licu.
Nežna masaža sa specijalno dizajniranim alatom za masažu će vam pomoći da normalizujete limfnu drenažu u tom području i smanjite stagnaciju tečnosti.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Najlakši način da iskoristite krastavac protiv podočnjaka TikTok/rose.friederike