Ako ste u panici svaki put kada pogledate neki novi TikTok video o nezi kože i rutini koja ima 12 koraka, opustite se. Niti vam je potrebno toliko proizvoda niti vaša beauty rutina treba da traje 2 sata svakog jutra.
Plastični hirurg dr Amir Karam objašnjava da vam je dovoljno samo 5 ključnih sastojaka. On objašnjava da je za izgled kože presudna količina kolagenai elastina koji već posle 27. godine počinju da opadaju. Upravo zbog toga je ovih 5 sastojaka ključno jer podstiču proizvodnju kolagena i elastina.

5 „tajnih“ sastojaka za negu kože:

Retinol

Postoji li neki sastojak za negu kože koji je tako slavan kao retinol, koji je podržan studijama koje pokazuju da može povećati kolagen i umanjiti fine linije i bore. Ovaj derivat vitamina A postoji već decenijama, prema dr Karamu, koji kaže da ovaj sastojak vremenom zadeblja kožu, a to pomaže da vaša koža izgleda mlađe. Retinol takođe pomaže u smanjenju proizvodnje melanina u koži, koji osvetljava kožu i pomaže u sprečavanju tamnih fleka.
Jedan problem sa retinolom koji dr Karam pominje je taj što neki ljudi prijavljuju osetljivost na sastojak i mogu prestati da ga koriste pre vremena. Razgovarajte sa svojim dermatologom o formulaciji retinola koja vam odgovara.

Vitamin C

Ovaj antioksidans deluje slično retinolu jer stimuliše kolagen i pomaže u smanjenju melanina, kaže dr Karam. Ako imate problema sa upotrebom vitamina C i retinola zajedno jer izazivaju osetljivost kože, uvek možete naneti serum vitamina C ujutru, pre hidratantne kreme i kreme za sunčanje, i retinola uveče.

Hijaluronska kiselina

Ovaj sastojak nalik na sunđer pruža koži „trenutno zadovoljstvo“, prema dr Karamu, jer upija vodu i "puni" kožu kako bi poboljšao nivo hidratacije. Hijaluronska kiselina se nalazi u nebrojenim serumima (po svim cenama), kao i u hidratantnim kremama i kremama za oči. Osim toga, ide ruku pod ruku sa retinolom i vitaminom C.

Niacinamid

Niacinamid je derivat vitamina B koji pomaže u smanjenju upale i crvenila, minimizira pojavu velikih pora i hidrira. Dr Karam kaže da to smatra važnim delom svake rutine nege kože. Niacinamid serum možete naneti ujutru ili uveče (ili oboje).

Peptidi

„Peptidi“ je verovatno najmodernija reč na ovoj listi. Serum ili hidratantna krema sa peptidima može povećati proizvodnju kolagena i prkositi prirodnom negativnom opadanju kolagena, dok poboljšava tonus i teksturu kože.

A korak nege koji je apsolutno neophodan je krema sa faktorom. Ako ne nanosite SPF svaki dan, a zatim izlažete kožu štetnim UV zracima i očekujete da retinol ili vitamin C poprave oštećenja – čeka vas razočarenje.

(Sensa)

BONUS VIDEO: