Visoke potpetice i doslovno podižu vaš stil na viši nivo ali su one za mnoge žene – posebno kako starimo – izazov za nošenje. Za samo nekoliko sati nošenja visokih potpetica, stopala trpe veliki pritisak što dalje može da dovede do niza mogućih problema - čukljeve, žuljeve, pa čak i stresne frakture. Srećom, nošenje baletanki ako imate više od 60 godina nudi elegantnu i udobnu alternativu - ključ je u balansiranju forme i funkcije.

6 saveta za nošenje baletanki:

1. Koristite ortopedske uloške

Podrška za luk stopala je važan faktor kada kupujete cipele. Ulošci pomažu da naši zglobovi gležnjeva, kolena, kukova i kičma budu u zdravom položaju. Na taj način izbegavamo naprezanje i povrede. Ulošci i dobra potpora za stopala su posebno važni kada nosite baletanke i ako imate preko 60 godina.
Ravne cipele naprežu stopala, ahilovu tetivu i mišiće listova i nedostaje im apsorbcija udara tako dsa nožni prsti četso preuzimaju tu funkciju kako bi se cipela zadržala na stopalu.
Ako kupite par baletanki koje volite i smatrate da nedostaje potpora za luk, uvek možete da dodate uloške koji pomažu u održavanju zdravog držanja dok obezbeđuju dodatnu amortizaciju i podršku.

2. Kvalitetan đon

Možda imate pretpostavku da su baletanke sigurnija opcija kada je u pitanju saplitanje ili klizanje ali nije tako. Mnoge baletanke imaju izuzetno klizave đonove, pa je važno da odaberete one koji odgovaraju i kišnim uslovima.

3. Izaberite širi kalup

Kako starimo i stopla se menjaju: gube fleksibilnost, svodovi se spuštaju a stopala šire. Češće dolazi i do oticanja i zato je važno da odaberemo model koji nas neće stezati.

4. Vodite računa o obliku prstiju

Oblik vrha baletanki je važan i iz perspektive udobnosti i stila. Većina baletanki se pri vrhu sužava što ne pruža dovoljno prostora za pokretanje prstiju. Opet, zaobljene ili baletanke sa kvadratnim vrhom mogu da skrate figure. Izbor mogu da budu baletanke sa zašiljenim vrhom koje izdužuju.

5.Isprobajte ove bezvremenske stilove

Baletanke dolaze u različitim oblicima – od ležernih espadrila i sandala do svečanije obuće kao što su elefantne baletanke.
Ukoliko želite da pokrijete sve opcije možete se odlučiti za satenske baletanke, klasične kožne mokasine i jedan par kožnih baletanki. A njima možete priključiti i jedan par ravnih sandala ukrašenih štrasom ili delikatnom mašnicom.

6. Razmotrite boje i uzorke

Razmislite o baletankama raznovrsnog dizajna koje mogu da dopune različite odevne kombinacije. Potražite klasične bojepoput crne, tamnoplave ili braon koje se lako mogu upariti sa raznim opcijama odeće.
Ali nemojte da odustajete ni od svog ličnog stila i živh printova i boja koje će bilo koju odevnu kombinaciju da podignu na novi nivo.

Pogledajte u galeriji i naše predloge:

Shutterstock Kako treba da nosi baletanke žena od 60 godina

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Smart casual izdanje Ane Ivanović instagram/anaivanovic