Pastelne boje su uvek dobar izbor za sofisticiran izgledbez obzira na sezonu. Međutim, kako starimo, često se udaljavamo od ovih svetlijih boja za koje nam se čini stilisti kažu da je vreme da napravite korak u pastelnom pravcu.

Kako sazrevamo, pigmentacija se smanjuje, čineći naše ključne karakteristike - kožu, kosu, oči – mekšim i manje upadljivim, smanjujući ukupni kontrast i intenzitet. Mnogi ljudi na kraju nose jače boje da kompenzuju te promene, ali stilisti kažu da to samo čini da ten izgleda sivo. Mnogo je bolje osvetliti svoju paletu boja kako starite, a tu pasteli mogu pomoći.

5 saveta stilista za nošenje pastela ako ste stariji od 60 godina:

1. Izaberite pravi pastel za svoj ten

Naveli su nas da verujemo da će nas pasteli neizbežno „isprati“, ali stilstkinja Anđela Foster kaže da to ne može da bude dalje od istine: "Svaka žena može da nosi pastele - to jednostavno zavisi od nijanse i dubine boje", kaže ona. "Neke žene osećaju kada nose pastelne boje deluju isprano - posebno žene koje su pustile da im kose budu prirodno sede.
Vodite se pravilom kontrasta:„Svetli tonovi kože imaju koristi od zasićenijih pastela poput orhideje, azaleje ili morske pene“, objašnjava Anđela Foster. „Srednji tonovi kože će zasijati uz nijanse šerbeta duginih boja poput mente zelene, breskve i kajsije.” Ako imate dublji ton kože, pronađite opciju na "bilo kom kraju spektra", kaže Foster. Možete birati između svetlih pastelnih ili onih prigušenijih bebi nijansi.

2. Počnite sa neutralnim

Prema influenserki stila Izabeli Torp, sa sajta za stil života Midlife In Stile, još jedan savet za nošenje pastela kasnije u životu je da uključite neutralne komade.
„Počnite sa neutralnom bazom kao što su bele, crne ili sive pantalone, a zatim dodajte pastelnu boju poput udobnog kardigana ili zadivljujućeg blejzera – omogućavajući da se istakne boja“, kaže ona.
Možete koristiti neutralne boje kao osnovu kako bi se pasteli istakli. Neka osnova bude tamnoplava, braon ili siva – tada će pastelna boja zaosta da dođe do izražaja.
Foster predlaže belu ili sivu ako želite da izbegnete da izgledate previše "slatko" - obe boje će dodati sofisticiranost vašoj odeći.

3. Dodajte neku smelu boju

Nastavite da se igrate i uparite pastele sa nijansama koje daju sjaj. Foster predlaže da posegnete za tonovima dragulja i uparite bluzu boje lavande sa tamno ljubičastim donjim delom za moderan izgled.
Probajte da kombinaciju stilizujete ogrtačem ili svilenom maramom u svetlijoj verziji vašeg pastela da biste kreirali priču u boji - pastelna lavanda sa bledo ljubičastom bojom; pastelna menta sa komadom smaragda; ili svetle, pastelno roze sa tamno ružičastom.

4. Aksesoari

Prema stilistima metalni dodaci zaista mogu da podignu pastelne boje na nov nivo, pa razmilsite o srebrnim sandalam, zlatnom kaišu ili torbici u kombinaciji sa bluzom u boji breskve ili puder plavi džemperom.

5. Neka bude jednostavno

Generalno, ne morate previše razmišljati o svojoj pastelnoj strategiji u 60-im godinama.
„Pasteli su uvek dobar izbor za žene, posebno ako želite da unesete mekoću u svoj izgled ili da dodate mladalački sjaj svom tenu“, kaže Izabela Torp. „Pastelni tonovi imaju tendenciju da dopunjuju većinu nijansi kože, a pasteli su i jako fnkcionalni jer ih možete koristiti i za dnevne i za večernje kombinacije.

Pogledajte galeriju i inspirišite se za pastelnu jesen:

Shutterstock Kako da žene preko 60 godina nose pastelne boje sa stilom