Naučna istraživanja pokazuju da određene namirnice, ukoliko ih često konzumiramo, mogu ubrzati proces menopauze, dok neka hrana može odložiti klimaks kod žena čak za 1,5 godinu.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Lidsu (Ujedinjeno Kraljevstvo) došla je do zaključka da načn ishrane kod žena može značajno uticati na vreme kada će doći do menopauze.

U ovom ispitivanju učestvovalo je 914 žena, a naučnici su ispitivali njihovu svakodnevnu ishranu kao i godine u kojima su ušle u menopauzu.

Pročitajte još:

30 SKRIVENIH SIMPTOMA MENOPAUZE I 10 SAVETA KAKO DA SAČUVATE ZDRAVLJE: Evo šta svaka žena u zrelim godinama treba da zna

KAKO SAM U 50. GODINI USPELA DA UBRZAM METABOLIZAM: Ovo je najlakši i najbrži način da smršate

Žene koje su u svom jelovniku imale hranu sa visokims adržajem ugljenih hidrata ušle su u menopauzu pre 51. godine. Sa druge strane, žene koje su učesto konzumirale mahunarke (grašak, pasulj, sočivo, leblebije) ušle su u menopauzu u 53. godini. Takođe, menopauza je odložena i kod žena koje praktikuju mediteranski tip ishrane.

Autori ove studije zaključili su da mehnarke, riba, sveže voće i povrće (hrana koja je najviše zastupljena u mediteranskoj ishrani) sadrže visok nivo antioksidanata koji pozitivno utiču na aktivnost jajnika, a samim tim i na normalizaciju menstraulnogciklusa. Nezasićene omega-3 masne kiseline koje su najviše prisutne u masnoj ribi (na primer losos) sposobne su da vežu slobodne radikale i usporavaju oksidacione procese u telu, a samim tim i proces starenja.

Suprotno tome, rafinisani ugljeni hidratu povećavaju rezistenciju na insulin, što dovodi do povećanja nivoa estrogena i negativno utiče na lučenje polnih hormona, samim tim broj jajnih ćelija opada i dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa.

Rafinisani ugljeni hidrati najčešće se nalaze u prerađenoj, veštački zaslađenoj i brzoj hrani:

  • Zaslađeni napici – gazirani sokovi, energetski napici
  • Beli hleb – ima manjak esencijalnih nutrijenata
  • Testo, keks, kolači – bogat izvor rafinisanog šećera i brašna
  • Sladoled – većina je bogata šećerom
  • Bombone i slatkiši
  • Prženi krompir i čips

Izvor: Lovesensa