Nakon napunjenih 50 godina, mnogi ljudi se suočavaju sa krizom srednjih godina, velikim promenama u životu, turbulencijama, vizijom da su neke stavri mogli bolje, kao i sa činjenicom da počinju da stare. Umesto da se bavite takvim mislima, osvestite da su godine samo brojevi, etikete koje nam društvo stavlja u ličnu kartu, vozačku dozvolu, kao svećice na torti... Ali godine ne mogu uticati an to kako se vi osećate, niti vas mogu sprečiti da živite život kakav želite.

Pozitivni psiholozi potvrđuju (čak i kroz istraživanja) da ako mislite da ste stari, vi ćete i postaćete stari. Jer ako mislite da ste stari, manje ćete se kretati, manje stvarati, manje raditi, manje sanjati... što će zaista učiniti da ostarite.

Kanadski pisc, predavač i trener za lični razvoj, RobinŠarma, autor poznate knjige "Kaluđer koji je prodao svoj ferari", šalje snažnu poruku za sve koji se suočavaju sa procesom starenja:

"Mnogo dobrih nauka kaže da ljudski mozak žudi za novitetom. Znate za neuroplastičnost, zar ne? Stara ideja da je mozak koji imate mozak sa kojim ste zaglavljeni do kraja života, čista je besmislica. To je mit. Neuroplastičnost potvrđuje da je mozak kao mišić, a kako starite, ako izlažete svoj mozak novinama poput ukrštenih reči, novih jezika, učite šah, nove veštine, vodite nove razgovore, idete na nova putovanja, zapravo počinjete da razvijate svoj mozak, a vaš mozak ostaje veoma aktivan.

Dakle, prva stvar koju bih vam preporučio ili ponudio sa velikom ljubavlju i poštovanjem jeste da ugradite promene u svoju rutinu, a to bi moglo da znači da ćete svaki dan čitati. To bi moglo značiti odlične razgovore. To može značiti odlazak na nova putovanja. To bi moglo značiti ubrizgavanje avanture u vašu rutinu.

Dakle, to može biti nova vožnja ka kući, a ne uobičajena vožnja do kuće. Ako volite italijansku hranu, probajte vijetnamsku hranu. Ako se obično družite sa preduzetnicima, družite se sa učiteljima joge.

Unesite novine u svoj život što je više moguće. To će vas dugo držati mladim i energičnim."

Izvor: Sensa