Budući da tokom menopauze žena doživljava transformaciju kako energetsku tako i fizičku, važno je podržati svoju vitalnost i kroz promene u životnom stilu, ishrani i navikama. Hrana igra veliku ulogu u ovom periodu. Istraživanja su pokazala da svega 10 odsto Kineskinja i Japanki oseća valunge, dok čak 75 odsto žena u Americi ima ovaj problem. U japanskom jeziku čak ni ne postoji reč za valunge. Drastična razlika u ishrani između ove dve kulture navodi nas na zaključak da hrana životinjskog porekla intenzivno utiče na varijacije hormona koje prave problem ženama u menopauzi. Navela bih još jedan interesantan podatak, u starim majanskim medicinskim zapisima takođe ne postoji termin za valunge. To se takođe može povezati sa ishranom baziranom na kukuruzu, kukuruznim tortiljama, pasulju, paradajzu, batatu, rotkvicama i povrću, sa vrlo malo mesa i mlečnih proizvoda.

Napadi gladi

Napadi gladi mogu biti problem. U najvećem broju slučajeva oni su izazvani hormonskim varijacijama. Kada se izluči insulin, on traži slatko, i to brzo zadovoljenje apetita uglavnom se zadovoljava nezdravim grickalicama. Žene su posebno u menopauzi sklone da konzumiraju testo i slatko (retko kad sam čula da je neko u napadu gladi pojeo celu zelenu salatu) i tako mogu brzo da razviju insulinsku rezistenciju i sklonost za dijabetes. Zato je izuzetno važno da se šećer i belo testo smanje na minimum ili skroz izbace. Dijabetes nije samo „šećerna bolest”, insulin treba posmatrati kao ključ naše vitalnosti i iskorišćavanja energije, i svaki naš napor da izbegnemo insulinsku rezistenciju dragocen je za kvalitet našeg života i vitalnost.

Raspored i izbalansiranost obroka

Zbog smanjenog lučenja estrogena, metabolizam u menopauzi se usporava, a ubrzava se proces taloženja masnih naslaga, pogotovo oko struka. Dakle, treba povesti računa, ali ne treba se ni izgladnjivati, jer tada skače nivo kortizola, hormona stresa, koji remeti sve u organizmu. Pravilan raspored obroka, kao i vrsta i kvalitet hrane su važni. Izbalansirana ishrana u menopauzi sadrži 40 odsto voća i povrća, 30 odsto masti i ulja i 30 odsto proteina. Soja, tofu, laneno seme, badem i koštunjavo voće ponudiće nam dobre omega masne kiseline. Zeleno povrće je izuzetno zdravo, kao i špargla koju, zbog uticaja na izgled i zdravlje žena koje je koriste zovu i „žena sa sto muževa”. Želju za slatkišima zadovoljite voćem, to može biti i kruška ili avokado (voće koje ima oblik materice). Za brzo podizanje energije idealno je suvo voće, ali zbog šećera i kaloričnosti ne treba preterivati – šaka suvog voća u napadu želje za slatkim će biti dovoljna.
Đumbir čisti creva, dobar je za reumatske bolove i tegobe. Treba unositi dobre masnoće (skuša, sabljarka, losos, maslinovo i kokosovo ulje), kao i vlakna (grašak, pasulj). Ovsene, ječmene i ražane pahuljice za doručak. Beli luk u kombinaciji sa tahinijem, koji je prava riznica svega što treba jednoj ženi u menopauzi, uključujući i obilje kalcijuma, zatim brokoli, bundeva i šargarepa...

Suplementi

Volim da kažem da je stomačić treći jajnik: i to salce na stomaku nadoknadiće u našem organizmu jedan deo estrogena.
Dobro je da je hrana organskog porekla, ili od proverenih proizvođača, što znači bez pesticida. Povećati unos fitoestrogena, i u konsultaciji sa ginekologom po potrebi uvesti neki biljni suplement, poput žutog noćurka, crvene deteline, mediteranske konopljike, indijskog žen-šena (ašvagande), severnoameričkog crnog kohoša, peruanske make. Naša bogata narodna medicina nudi mnogo opcija koje rešavaju više simptoma menopauze odjednom (valerijana i matičnjak za san, kantarion za promene raspoloženja, žalfija za valunge, konopljika, virak, hajdučka trava za hormonski balans). 

Fizička aktivnost

Brzi hod svakog ili svakog drugog dana puno pomaže kod valunga. Redovna fizička aktivnost dobra je prevencija protiv osteoporoze. Ukoliko zbog posla ili iz bilo kog drugog razloga puno sedite, obavezno u svoju dnevnu rutinu ubacite tridesetominutno vežbanje koje bi trebalo da uključuje i vežbe snage. Fizička aktivnost će poboljšati i kvalitet sna, a san je uvek, pa i u menopauzi, jako važan.

Izvor: Sensa/Marija Zatezalo