Kako za Sensu objašnjava dr Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog, "najjednostavnija medicinska definicija za početak menopauze je period u kome žena godinu dana nije imala menstrualna krvarenja. Najčešće nastaje između 45. i 55. godine, a njen dolazak mogu ubrzati brojni faktori na koje ne možemo da utičemo: određeni operativni zahvati, autoimune bolesti ili hemioterapija. Genetika je takođe važna za period u kome ulazimo u menopauzu." Mnogo toga u životu jedne žene je određeno i genima: prvi ciklus, nedelju porođaja, pa i ulazak u menopauzu. "Genetska predispozicija povećaće našu sklonost ka povišenom pritisku u ovom periodu, lupanju srca, nesanicama, valunzima, hormonskim glavoboljama, a naš stil života i sklop ličnosti može da preraspodeli dobijene karte u našu korist," kaže dr Vasiljević.
Budući da dr Vasiljević neguje holistički pristup medicini u razgovoru za Sensu ističe da biološko i hronološko vreme ne moraju da teku paralelno: "Vreme kada žena ulazi u menopauzu, način na koji nosi svoje iskustvo i godine najviše zavise od nje same. Životne okolnosti određuju mnogo toga, ali je naš stav prema životu presudan."

Kako kineska tradicionalna medicina tretira menopauzu i šta se, energetski, u tom periodu života žene menja?

Po taoističkom gledištu, seksualna (životna) energija je neuništiva. Ona sada menja tok, intenzitet i oblik i prirodno je i normalno da takva promena izazove energetski šok u organizmu. Akupunktura dosta pomaže za tegobe menopauze, jer putem određenih tačaka aktivira uspavanu energiju, a kada se to prevede na jezik savremenog čoveka – istovremeno otklanja i emotivne i fizičke simptome menopauze, od nesanice, valunga, promene raspoloženja, ali i pojačanog apetita.
Kada osete zbrku u umu i telu, ja svojim pacijentkinjama kažem da se umire, da dišu jajnicima, da usmere ljubav, prihvatanje i razumevanje prema svom telu. Žene su danas, čini se, više nego ikad, pod ogromnim pritiskom tereta da moraju biti superžene: i one su sklone da prihvataju sebe i svoje telo samo kao mladoliko, da se grčevito drže podmlađivanja, raznih estetskih intervencija, izgladnjivanja, a iza svega toga stoji – strah. Tajna lepote u svim godinama žene je u unutrašnjem zadovoljstvu. A ono se nikad ne postiže na brzinu i na silu. „Ženstvenost – to je harmonija, prirodnost i senzualnost”, kaže Monika Beluči.
Sek*ualnost u menopauzi zavisi od ličnog iskustva i očekivanja: ispostavilo se da je prikladan partner važniji od svih smetnji koje uzrokuje sama menopauza. Bračna (ili partnerska) sreća je važna za libido. Kod žena svih godina čest je gubitak želje zbog izloženosti stresu. Taoističke kulture uče nas disanju jajnicima, koje omogućava kruženje životne energije kroz celo telo. Energija jajnika se šalje svim ostalim organima, pa žena može da nastavi sa sek*ualnom aktivnošću koliko želi, jer nema gubitka energije.

Sa kojim Vam se pitanjima žene obraćaju kada uđu u menopauzu?

Pored fizičkih simptoma koji su nam svima poznati, pacijentkinje mi se često žale na promenu raspoloženja, učestale stresove sa kojima nisu u stanju da se nose na pravi način... Zbrkane misli i prazna glava su još jedna od stvari koje prijavljuju kao problem: zaboravljamo imena, organizovanje radnog dana, sređivanje računa... Moram priznati da se to stvarno dešava: zbog pada hormona privremeno imamo utisak da smo izgubile vezu sa prednjim režnjem mozga koji je zadužen za racionalno razmišljanje i planiranje budućnosti. Tada treba misliti srcem koje nam otvara novu, intuitivnu dimenziju doživljaja sveta. Takođe, žena treba da počne da se bavi onim čim je uvek želela da se bavi, a za šta nikad nije imala vremena i, kako vreme prolazi, misli i koncentracija će se polako vratiti na staro, a žena će biti znatno zadovoljnija. Jako je bitno na ovaj način aktivirati mozak. Možda je ovaj korak i ključan u odluci našeg bića kakav će naš život biti od ulaska u menopauzu pa nadalje: da li ćemo živeti svoju punu vitalnost ili ćemo se predati i fokusirati na ono što nam nedostaje, umesto da svu svoju energiju usmerimo na ono što volimo, što smo uvek voleli, a za šta nikad nismo našli dovoljno vremena. A svako voli nešto drugačije: neko je uvek voleo da nauči tkanje, da počne da svira neki instrument, da pomaže drugima, da čita, piše, slika, upiše ples...

Kako se nositi sa teškim emocijama?

Žene mi se često žale na promene raspoloženja, čiji su najčešći uzroci učestali stresovi, nezavršeni poslovi tokom prve polovine života, gubici koje nismo oplakali, ono važno što nismo završili. Situacija izgleda kao da smo sišli u podrum i pronašli kutije koje treba posložiti ili pobacati. Dobro je suočiti se i raščistiti sa sopstvenim nezavršenim poslovima. Kao podrška u tom procesu dobra je akupunktura, homeopatija i fizičko vežbanje. Raspoloženje će sigurno podići fizička aktivnost, šetnja i boravak na čistom vazduhu.
Za zdravlje žene vrlo je važna blagonaklonost prema drugima, ali i prema sebi. Te emocije uvek treba podsticati i negovati, nasuprot drugim, teškim i destruktivnim. Nije srećna samo ona žena koja je gvozdenom disciplinom izbegla bolesti, već ona koja je svoj život srećno proživela i bavila se onim čim je želela, a sve prepreke i teške trenutke savladavala ljubavlju.

Izvor: Sensa/Marija Zatezalo