Menopauza se najčešće vezuje sa 50-im godinama života, ali iskustva pokazuju da ona usled različitih okolnosti i zdravstvenih stanja može i ranije nastupiti. Mnoge žene se suočavaju sa ranom menopauzom, a da toga nisu svesne. Prevremena menopauza može da pogodi svaku ženu, u bilo kom uzrastu, a zbog opšteg zdravstvenog stanja važno je da se ne zanemaruju simptomi i da se konsultujete sa stručnjakom.

Rana menopauza se javlja kada žena mlađa od 40 godina doživi simptome menopauze. Doktorka tradicionalne kineske medicine Eka Brejdi objasnila je koji se simpto i javljaju kada nastupi prevremena menopauza:

1. Nepravilni menstrualni ciklusi
Neredovna menstruacija ili nedostatak menstruacije su važni znaci rane menopauze. To ukazuje na to da jajnici više ne proizvode dovoljno estrogena, a normalan hormonski ciklus je izmenjen. To može dovesti do nedostatka estrogena, što za posledicu ima povećanje rizika od osteoporoze, odnosno smanjenje gustine kostiju.

2. Suvoća vagine
Suvoća vagine je čest problem koji može biti izazvan mnogim faktorima, od hemikalija u vodi u bazenu, do sapuna, antidepresiva ili pilula za kontrolu rađanja. To je takođe znak da žlezde u zidovima vagine proizvode manje sekreta. A to se dešava kada žena doji ili prolazi kroz ranu menopauzu. U ovom slučaju, to je simptom pada nivoa estrogena.

3. Nizak libido
Smanjen seksualni apetit je alarmni signal kada se čini da nema očiglednog uzroka. Nizak libido se smatra znakom prevremene menopauze jer obično ukazuje na promenu nivoa hormona u telu. Što je veći nivo estrogena, veći je seksualni apetit. A kada se estrogen smanji zbog toga što jajnici više ne funkcionišu kako treba, žene se suočavaju sa značajnim smanjenjem libida.

4. Valunzi i noćno znojenje
Jedan od najčešćih uzroka noćnog znojenja je fluktuacija nivoa estrogena. Menopauza je povezana sa talasima vrućine, ali i noćnim znojenjem. Takve neprijatne epizode ​​mogu se pojaviti u bilo kom trenutku i nijedna žena mlađa od 40 godina ne bi trebalo da ih ignoriše. Hormonske terapije mogu smanjiti ove simptome.

5. Nizak nivo energije
Američko društvo za menopauzu otkrilo je pre nekoliko godina da postoji veza između sindroma hroničnog umora i rane menopauze. Rezultati studija sprovedenih u Sjedinjenim Državama pokazali su da žene sa sindromom hroničnog umora imaju 12 puta veću verovatnoću da dožive bol u stomaku, 16% više šanse da imaju nepravilne menstrualne cikluse, simptome menopauze i smanjenu gustinu kostiju. Najviše zabrinjava to što je 62% žena sa hroničnim umorom doživelo ranu menopauzu kao rezultat histerektomije, u poređenju sa 33% žena bez sindroma hroničnog umora.

Izvor: Sensa