U zrelom dobu često postavljamo ozbiljnije i svesnije zahteve svojim prijateljima. To je zato što dolazi do razumevanja – život je previše važan da bismo ga trošili na one ljude sa kojima komunikacija donosi nelagodu. Na koje nesporazume i manifestacije u prijateljskim odnosima ni u kom slučaju ne treba zatvarati oči?

Kada napunimo 40 godina, imamo već neko iskustvo iza nas, zreliji smo, emocionalno stabilniji, a evo šta zrela žena u prijateljstvu ne toleriše:

1. Izdaja

Izdaja je jedan od najtežih testova u prijateljstvu. Kada osoba kojoj verujete laže, deluje iza vaših leđa ili govori vaše tajne, vaša veza je nepopravljivo oštećena. U nekim slučajevima, izdaja može biti toliko jaka da prijateljstvo više neće postojati. Jedna od glavnih komponenti zdravog i dugoročnog prijateljstva je poverenje.

2. Laži

Laž je jedna od stvari koja uništava poverenje na prvom mestu (čak i ako se podrazumeva veoma "malo" obmane). Ako primetite da vaš prijatelj stalno nešto krije, to može biti signal: vreme je da razmislite o budućnosti vašeg prijateljstva. Malo je verovatno da ćete moći da nastavite vezu u kojoj nema mesta istini i iskrenosti.

3. Dvoličnost

Takav "prijatelj" može da se predstavlja pred vama u jednom svetlu, ali iza leđa pokazuje sasvim drugu stranu njegove ličnosti (i daleko od najbolje). Na primer, lažne pohvale, obećanja koja se ne drže, skrivene intrige ili banalne rasprave o vašim postupcima i rečima. Dvoličnost uvek ima ozbiljne posledice po vaš život i odnose. Ako je vaš prijatelj dvoličan, možda vas koristi za svoju ličnu korist ili iskorišćava vašu naivnost. To može dovesti do gubitka vremena, energije, pa čak i do raskida vaših drugih veza. Ako primetite da je vaš prijatelj dvoličan, najbolje je da budete otvoreni, izrazite svoja osećanja i možda odlučite da prekinete vezu.

4. Okrutnost

Nijedan oblik okrutnosti ili nasilja ne bi trebalo da bude prisutan u prijateljstvu. Oni utiču na vaše odluke i pokušavaju da ih kontrolišu, pokazuju toksičnost. Glavni znak takvog ponašanja su negativne emocije, praznina i depresija, koje se pogoršavaju upravo nakon komunikacije sa određenom osobom.

5. Nedostatak reciprociteta i poštovanja

Važno je zapamtiti da su briga i poštovanje temelj zdravog prijateljstva. Kada uložite vreme, energiju i emocionalne resurse u prijateljstvo, važno je da osećate da se vaš trud ceni. Ako vaš prijatelj nije zahvalan ili vaše napore tretira kao posao, to može potkopati vašu želju da nastavite blisku komunikaciju. Ako vas prijatelj ignoriše, ne pokazuje interesovanje za vaša osećanja ili zanemaruje vaša dostignuća, onda je ovo očigledan oblik nepoštovanja.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Skandinavski pramenovi Tiktok/elblakee