Nikol Kidman je oduvek pripadala grupi izuzetno aktivnih ljudi koji neguju svoje telo kroz pokret i razne fizičke aktivnosti. Odrasla je u porodici čiji su članovi trčali polumaratone i učestvovali na australijskim atletskim događajima, pa se i sama bavila trčanjem, pored baleta u ranom detinjstvu. Međutim, kako prenosi Daily mail, ona nikada nije bila verna samo jednoj metodi vežbanja, već voli kombinaciju različitih treninga, uključujući jogu i plivanje.

Upravo raznolikost smatra najvrednijim pristupom kada je u pitanju oblikovanje i održavanje tela, a jednom je istakla: "Ako mislite da ćete se probuditi i trčati pet kilometara svakog jutra do kraja života, dosadiće i odustati posle nedelju dana. Zato se trudim da uključim različite sportove“, te dodala da čak i šetnju sa suprugom i decom smatra pogodnim.

Prema njenom mišljenju i iskustvu, važno je prilagoditi vežbe onome što telo reaguje i nudi energiju potrebnu za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Ali pored rutine svakodnevnih aktivnosti, Nikol Kidman je poznata i po tome što praktikuje specifičnu ishranu zasnovanu na integralnoj hrani. "U stvari, nisam toliko strog u ishrani. Jedem skoro sve, ali sve umereno“, rekla je za Food & Vine, navodeći sveže morske plodove kao svoj omiljeni izvor neophodnih hranljivih materija, a zatim topli domaći hleb.


Nikol je među retkima koji ne samo da se usuđuje već redovno praktikuje konzumaciju mikrofaune kao što su crvi brašnari i cvrčci. Iako mnogi to mogu smatrati neobičnim, dehidrirani crv od brašna Tenebrio Molitor ušao je u istoriju kao prvi insekt odobren u Evropskoj uniji kao nova hrana, bogata proteinima.

Širom sveta, više od 1.900 vrsta insekata se koristi u hrani. Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) je u različitim studijama otkrila da su oni veoma hranljiv i zdrav izvor hrane sa visokim sadržajem proteina, vitamina, nezasićenih masnih kiselina, vlakana i minerala.

I pored ove zanimljive hrane, Nikol Kidman praktikuje ishranu 80/20 procenata koju je osmislio Danijel Viler, koja uključuje zdrave obroke s brojanjem kalorija 80 procenata vremena i jedenjem svega što voli 20 procenata vremena.

Pošto u ovoj ishrani nije zabranjena nikakva hrana, veća je verovatnoća da se pridržavate ovog režima, a Viler veruje da je tokom 16 nedelja njegoog programa moguće istopiti višak kilograma. Pored toga, savetuje se sličan pristup vežbanju 80/20, što znači da se 80 odsto treninga radi sa tegovima, dok se preostalih 20 odsto radi kardio-vežbe.

Ako tražite način da očuvate svoje fizičko zdravlje, umerenost i raznovrsnost su svakako dobar izbor jer obezbeđuju i učenje i iznova upoznavanje i povezivanje sa svojim telom. Ne odustajete od ničega što vas ispunjava, a ipak uspevate da pronađete finu nit koja nudi stabilnost i ravnotežu uma i tela.

BONUS VIDEO:

Instagram/livjudd ŠMINKA ZA DAN I VEČE

Sensa.story.hr/ Sensa/ Zorica Antonijević