Svi znamo koliko je bilo kakva fizička aktivnost korisna za zdravlje, a trčanje je fantastična disciplina koja troši energiju i savršeno trenira mišiće. Ali nemaju svi vremena za trčanje. Neki instruktori kažu da postoje vežbe koje mogu zameniti trčanje: 2 vežbe = 1 sat trčanja. Da li je to moguće?

Neki instruktori kažu da jeste i da 2 vežbe imaju gotovo isti efekat kao sat vremena trčanja, da mogu napuniti telo energijom i razraditi sve mišiće. Vežbe su univerzalne i za žene i za muškarce, pomoći će vam da izgubite težinu i da zategnete telo. Naravno, nećete iskusiti sve prednosti trčanja, ali odlična su zamena.

Prvo morate zagrejati mišiće i pripremiti ih za trening. Zatim 10 puta duboko udahnite i izdahnite što je brže moguće. To će pomoći da se telo pripremi za statički trening. Sada možete započeti vežbe.

Vežba 1: "Plié Squat" 

shutterstock_1870767169.jpg
Shutterstock 2 vežbe manjaju 1 sat trčanja

Zauzmite početni položaj: noge razdvojte što je moguće šire, leđa opuštena, ruke uz telo. Sada savijte kolena što je više moguće. Maksimalno je ako su noge savijene pod uglom od 90 stepeni, ali može biti manje.

Savijte noge, stisnite karlicu, zadnjicu i noge što je više moguće. Leđa i vrat treba da budu ravni. Sve trba da bude opušteno osim karlice i glutealnih mišića. Ruke možete staviti na ramena. U tom položaju ostanite najmanje minut. Možete početi sa 40 sekundi, a zatim povećati vreme. Sada zakomplikujte vežbu. Početna pozicija je ista, a nda polako čučnite, ulazeći u konačnu poziciju vežbe. Zadržite nekoliko sekundi i podignite se polako. Uradite 10 ponavljanja i 3 serije.

Opet se kratko zagrejte i pređite na sledeću vežbu.

Vežba 2: "Stolica“

shutterstock_2409741249.jpg
Shutterstock 2 vežbe manjaju 1 sat trčanja

Svako se seća ove vežbe sa časova fizičkog vaspitanja. Dakle, stojeći položaj, noge zajedno, ruke ispružene ispred sebe. Čučnite što je više moguće, kao da sedite na stolici. Istovremeno, pokušajte da istegnete kičmu. Kao i u prethodnoj vežbi, stisnite karlicu i zadnjicu, držeći leđa i vrat pravim. Ostanite u ovom položaju do jednog minuta. Iz početne pozicije polako čučnete do završne pozicije i isto tako polako ustajete – oko 20 sekundi za čučanj i 20 za podizanje. Uradite 10 ponavljanja i 3 serije.

BONUS VIDEO:

Vežbanje Dženifer Aniston Instagram/jenniferaniston

Sensa/Z.A.