Starenje je neminovan proces i ne treba mu se opirati. Treba ga prigrliti i u njemu uživati. Treba graciozno stariti. A to ne znači da ne treba da preduzimate apsolutno nikakve korake da biste izgledali i osećali se najbolje. Ukoliko se osećate apsolutno dobro u sopstvenoj koži i ne želite da obraćeta pažnju na znake starenja, onda možda nećete biti zabrinuti za hranu koja ubrzava stvaranje bora i finih linija. I to je sasvim u redu. Ali u redu je i ako želite da odugovlačite s vremenom, pa se pobrinite da vaša ishrana bude bogata proteinima, vitaminima i mineralima, tako ćete koži produžiti mladost i sebi mladolikost.

Ako jedete previše namirnica sa ovog spiska, stručnjaci kažu da se to može videti na vašoj koži. Nije da hranu sa spiska nikada ne treba da jedete – ali umerenost je ključna. Neke od njih treba da svedete na minimum, a vaš izbor da se bazira na povrću, integralnim žitaricama, voću i proteinima.

Ovih 16 namirnica morate da jedete umereno.

Beli hleb

Beli hleb sadrži šećere koji mogu izazvati glikaciju, to onda izaziva gubitak elastičnosti i kolagena, što vodi do opuštanja i finih bora.

Žitarice

Većina žitarica za doručak nije toliko zdrava za vas – neke mogu imati šećera koliko i pecivo. Oni mogu dovesti do glikacije i razgradnje kolagena u vašoj koži. Bolja opcija bi bila ovsena kaša ili žitarice bez dodatka šećera napravljene od celih zrna poput ječma.

Margarin

Transmasti koje se nalaze u margarinu mogu isušiti vašu kožu, što može maksimizirati pojavu finih linija i bora. Umesto margarina, stavite puter ili - još bolje - maslinovo ulje.

Peciva za doručak

Iako su peciva za doručak tradicija u nekim zemljama, ali početak dana sa visokim sadržajem šećera doprinosi razgradnji kolagena.

Čips

Gde ima slane hrane, poput čipsa, ima soli, a kada ima soli ima natrijuma. Tamo gde ima natrijuma - pogađate - koža je suva. Suva koža može učiniti da pukotine u vašoj teksturi, kao što su fine linije, budu vidljivije.

Pomfrit

Kao i čips, pomfrit je slana poslastica od koje treba da odustanete zbog mnogo soli.

Hot-dog

Hot-dogovi su prerađeno meso koje sadrži natrijum i natrijum nitrate, koji mogu dovesti do upale na koži, a upala može da zadrži tečnost, čineći kožu natečenom, izazvati crvenilo i oštetiti kolagen i elastin, što dovodi do bora.

Slanina

Slanima takođe sadrži velike količine natrijuma i natrijum nitrata.

Alkohol

Koktel s vremena na vreme jeste lepa poslastica, ali ako pijete alkohol svaki dan, mogli biste štetiti svom zdravlju i koži. Alkohol isušuje kožu i izaziva upale koje dovode do uništavanja kolagena i elastina. Kada slavite uz šampanjac, obavezno pijte i vodu da biste održali nivo hidratacije.

Hamburger

Šta dobro ide uz pomfrit? Sočan hamburer. Nemojte potpuno odustati od hamburgera ako ih volite, ali pokušajte da uravnotežite masno meso, koje može izazvati upalu, s posnijim izborom kao što su ćuretina i živina.

Prerađeni sir i mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu izazvati pustoš na koži mnogih - mogu izazvati iritaciju, akne i upalu. Ako ste neko ko zna da je sklona neprijatnim nuspojavama na koži od mlečnih proizvoda, pređite na alternative mlečnim proizvodima poput onih napravljenih od ovsa, badema i soje.

Instant nudle

Živimo u svetu koji je prepun prerađene hrane. Nudle su često pune soli i masti.

Majonez

Majonez izaziva upalu koja može pogoršati stanje kože kao što su ekcem, psorijaza i akne. Pokušajte da zamenite majonez za humus bogat proteinima na vašem sledećem sendviču.

Gazirani sokovi

Soda ima neverovatno visok sadržaj šećera i izaziva glikaciju i upalu.
Voda je najbolji prijatelj vaše kože. Iscedite limun i pomorandžu u H2O ako vam je potrebno da bude ukusnije.

BONUS VIDEO:

Ida Prester o pesmi "70"  Wanted/Mondo

Sensa/Z.A.