Baš kao i naše telo, i naš mozak je podložan starenju. Ne uspevaju svi da očuvaju pamćenje, bistar um i inteligenciju u starosti. Čak i zdravi odrasli doživljavaju prirodni pad kognitivnih funkcija. Međutim, neuronaučnici su uvereni da ćete, ako se pravilno hranite, vodite aktivan način života i posvetite vreme određenim aktivnostima koje razvijaju vaš mozak, u starosti biti mentalno očuvaniji od svih ostalih.
Evo 13 najzanimljivijih i najkorisnijih hobija za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više njih i posvetite im najmanje pola sata dnevno.

1. Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jačanju imunološkog sistema i poboljšanju koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja vratiće vam odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da bolje radi.

2. Baštovanstvo

Baštovanstvo je iznenađujuće dobar hobi za mozak. Ti:

  • smanjiti nivo kortizola - hormona stresa
  • napunite se pozitivnošću
  • budite ponosni na svoja dostignuća
  • obavljati fizički rad
  • smanjiti rizik od demencije za 36%
  • provoditi vreme na otvorenom.

3. Kuvanje

Istraživanja pokazuju da ljudi koji kuvaju kod kuće uopšteno žive zdravije. Osim toga, imaju priliku da biraju što zdravije namirnice i uživaju u procesu kuvanja, što blagotvorno deluje na mozak.

4. Čitanje

Čitanje trenira um da se fokusira, proširuje rečnik, razvija maštu, analitičke veštine i čini mozak aktivnijim. Pored toga, čitanje je jedan od najboljih načina za borbu protiv stresa (nivo stresa je smanjen za 69%).

13 hobija koji sprečavaju starenje mozga
Foto: Profimedia 13 hobija koji sprečavaju starenje mozga

5. Sviranje muzičkog instrumenta

Sviranje muzičkog instrumenta promoviše kognitivni razvoj, poboljšava koordinaciju i fine motoričke sposobnosti. Sviranje muzičkog instrumenta povećava nivo koeficijenta inteligencije i kod dece i kod odraslih.

6. Igranje šaha

Tokom igre se razvijaju obe hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

7. Ples

Ples nije samo odličan fizički trening koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Ples je način da postanete pametniji jer aktivno koristite različite oblasti mozga da zapamtite i reprodukujete različite kombinacije pokreta.

8. Timski sportovi

Igranje u timu pruža mnoge prednosti: mobilnost, nove prijatelje i komunikaciju. Istraživanja pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utiče i na mozak i na opšte zdravlje. Zbog toga će košarka, fudbal, odbojka i drugi timski sportovi biti odličan način da produktivno provedete vreme.

13 hobija koji sprečavaju starenje mozga
Foto: Youtube/Printscreen joga-vezbe-za-mrsavljenje-trening-koji-pomaze-da-se-brzo-i-zdravo-resite-masnih-naslaga-video

9. Borilačke veštine

Pored očigledne koristi od mogućnosti da se zauzmete za sebe, borilačke veštine su odlične za razvoj mozga, povećanje sposobnosti koncentracije, održavanja ravnoteže i postizanja jedinstva uma i tela.

10. Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način za borbu protiv anksioznosti, brige, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada rukama mogu se uporediti sa efektima meditacije.

11. Pisanje

Vodite dnevnik, dnevnik ili svesku u koji zapisujete svoje misli, ideje, ciljeve itd. pomaže u rešavanju mnogih problema i služi kao svojevrsni mehanizam za oslobađanje od stresa.

shutterstock_1848433561.jpg
Shutterstock 13 hobija koji sprečavaju starenje mozga

12. Učenje jezika

Učenje stranog jezika će vas učiniti pametnijim. Pored toga, moći ćete da komunicirate sa strancima, upoznajući njihovu kulturu. Sve ovo pomaže u smanjenju rizika od demencije.

13. Smeh

Pored navedenog, smeh, koji se naziva aktivnom meditacijom, odličan je lek za mozak i celo telo. Koji god hobi mozga da izaberete, smeh je uvek odličan dodatak svakoj aktivnosti - pomoći će da se oslobodite stresa i opustite.

BONUS VIDEO:

hvatač snova lingdiylife

Sensa/Z.A.