"Lenja" gimnastika egipatskih faraona, zajedno sa drugim receptima za dugovečnost, opisana je u jednom od 10 papirusa posvećenih medicini: svitku od 20 metara pronađenom u Luksoru, nazvanom Ebersov papirus. To je najduži i najpotpuniji drevni egipatski medicinski tekst dosad pronađen i sadrži više od 700 recepata i magičnih čini. Papirus ne nosi ime po njegovom pronalazaču Edvinu Smitu već po nemačkog egiptologu Georgu Ebersu, koji ga je otkupio. Trenutno se čuva u biblioteci Univerziteta u Lajpcigu.

Treba napomenuti: dubina znanja drevnih egipatskih lekara i njihovo razumevanje funkcija tela izazivaju iskreno divljenje među stručnjacima. Nije iznenađujuće da su mnogi egipatski faraoni živeli do poodmaklih godina bez gubitka snage i bistrine uma.

A šta je to neverovatna "lenja" ili, kako je još zovu, "krevetna" gimnastika egipatskih faraona?

Sastoji se od najjednostavnijih vežbi (iako je vežba pogrešna definicija). Glavna stvar je da svaki od njih veoma delikatno pomaže telu da se probudi, aktivirajući hemijske reakcije i ispunjavajući telo životvornom energijom.

Masaža prstiju

Kada se probudite, potrebno je da se temeljno istegnete, a zatim protrljajte svaki prst od vrha do korena dlana, hvatajući ga sa tri prsta: palcem, kažiprstom i srednjim prstom.
Takva lagana masaža ne samo da će probuditi kapilare, već će, zahvaljujući biološki aktivnim tačkama, podići energiju svih vitalnih organa:

  • palac - mozak, pluća i bronhije
  • kažiprst - debelo crevo i bešika
  • srednji prst - kardio-vaskularni sistem, jetra i žučna kesa
  • domali prst - nervni sistem i zglobovi
  • mali prst - tanko crevo, bubrezi i organi sluha.

Masaža slepoočnica

Kada protrljate prste, prelazite na slepoočnice, masirajući ih rukama sklopljenim u pesnice laganim kružnim pokretima.

Ova masaža, osim što poboljšava cirkulaciju krvi u predelu oko očiju, podstiče i regeneraciju tkiva lica i poboljšava izbacivanje viška tečnosti, otklanjajući neugledne otoke.

shutterstock_1961807593.jpg
Shutterstock Lenja gimnastika egipatskih faraona

Masaža ušnih resica

Naše uho po broju biološki aktivnih tačaka nije inferiorno u odnosu na prste na rukama. Zamislite samo, na njegovoj maloj površini ima ih oko 170!
Ako govorimo o resici, tačke na njoj su povezane sa: krajnicima, cerebralnom cirkulacijom; vidom i sluhom.
Nežno uhvatite ušne resice sa dva prsta i samo ih povucite 20 puta.

Masaža čela, potiljka i listova

Stavite jedan dlan na drugi i trljajte čelo kružnim pokretima, prvo ulevo, a zatim udesno 10-20 puta.
Zatim, sedeći na krevetu, pomerajte potiljak kružnim pokretima u oba smera i nagore, stežući ruke. I na kraju ostaju mišići listova, prelazeći preko njih odozdo prema gore pokretima milovanja.

Na ovaj način možete lako ukloniti svu napetost mišića iz neudobne poze, obnavljajući cerebralnu cirkulaciju i limfnu drenažu, štiteći se od glavobolje, magle mozga i opuštenog pamćenja.

Možemo se samo zapitati kako su stari Egipćani znali da se upravo u predelu čela završava zadnji miofascijalni lanac, koji se proteže duž cele zadnje površine tela (od stopala do potiljka), a stege i preopterećenja u koji remete moždanu cirkulaciju?!

Sada se možete slatko i ukusno istegnuti, istegnuti ukočenu kičmu, dobiti naboj živahnosti i odličnog raspoloženja za ceo dan.

shutterstock_2124239885.jpg
Shutterstock Lenja gimnastika egipatskih faraona

BONUS VIDEO:

Podignute noge odlične za cirkulaciju Tiktok/morgsleefit

Sensa/Z.A.