Kajsije su ovih dana zvezde pijace - baš kao da je svaku zlatnožutu voćku dotaklo sunce. Ukoliko volite ovo slasno voće, ne treba vas ubeđivati da bi trebalo da uživate u njemu, ali nije naodmet ponoviti šta sve sadrži i zašto je važno da ga uvrstite u letnju ishranu.
Ovo letnje voće ima impresivan nutritivni profil. Nutricionisti preporučuju da ih uključite u svakodnevnu ishranu kako biste svome organizmu podarili sve njhihove blagodeti.
Kajsije imaju poseban ukus i bogate su hranljivim materijama i vitaminima, sadrže puno minerala. Meso kajsije je meko i sočno, što ove plodove čini savršenim tokom vrelog letnjeg dana.
Ovo voće gaji se od davnina, a prvi put je kultivisano pre oko 4.000 godina. Kajsije su kasnije stigle na Merideran, pa su se potom proširile po celom svetu. Danas postoji nekoliko različitih sorti kajsija i svaka ima svoje nutritivne prednosti.
A šta sve imaju kajsije? Koliko imaju kalorija?
Kada je reč o kalorijama, kajsije spadaju u voće koje možete jesti bez straha da ćete se ugojiti.
Cela kajsija može da sadrži:
- 17 kalorija
- 1 gram proteina
- 0 grama masti
- 3 grama šećera
Bogate su vitaminom A i beta-karotenom, koji deluju kao antioksidansi. Odličan su izvor flavonoida, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv zapaljenja u telu. Sadrže i vitamin C, vitamin E, kalijum, lutein, cink, gvožđe i magnezijum.
Kakve koristi kajsije imaju za telo?
Zbog velike količine vitamina i flavonoida, kajsije imaju značajne prednosti kada je reč o borbi protiv slobodnih radikala, dok flavonoidi imaju protivupalno dejstvo. Sadrže kalijum, mineral koji igra važnu ulogu u funkciji nerava i mišića, a utiče na pravilan rad srca.
Antioksidansi u kajsijama pomažu u sprečavanju starenja kože.
Istovremeno, vitamin E i C podržavaju zdravlje ćelija smanjujući znake ranih bora i poboljšavajući elastičnost kože.
Beta-karoten je takođe antioksidans koji štiti kožu od UV oštećenja. Bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima, kajsije su odlične za dobar vid jer lutein povoljno utiče na mrežnjaču i sočivo.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, kajsije poboljšavaju varenje. Oni pružaju obilje dijetalnih vlakanakoja pomažu u radu digestivnog trakta. Sadržaj rastvorljivih vlakana pomaže digestivnom traktu da zadrži dovoljno vode i podstiče funkciju dobrih bakterija. Nerastvorljiva vlakna u kajsijama su takođe dobra za nivo zdravih crevnih bakterija, piše EatThis.com.
Kajsije imaju kratak vek - od juna do avgusta. Sada ih ima ih u izobilju, nemojte to da zanemarite.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.
Ako žena ima ovu osobinu, obara muškarce s nogu: Labkovski kaže da njena tajna moć nema veze sa uskim strukom
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke