Ako volite ukus kajsija, napravite džem i u njemu uživajte tokom cele godine. Bogat ukus voća u ovom džemu oduševljava na prvi zalogaj, a za pripremu uopšte vam nije potreban šećer. Evo recepta!

Sastojci:

  • 1 kg kajsija
  • 1 kašičica tečne vanile
  • 1 tegla od 1kg

Priprema:

Kajsije dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu u kojoj će se kuvati i sipajte pola čaše vode. Stavite šerpu na jaku vatru i kada voće počne da se kuva smanjite temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno da ne zagori.

Kada uvri sva tečnost i povučete varjaču po posudi treba na dnu da vidite trag. Tada je džem gotov. Sipajte vruć džem u teglu do vrha i zatvorite metalnim poklopcem.

Okrenite teglu naopako, na poklopac. Pokrijte je ubrusom i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu.

Džem je prijatnog ukusa, malo je kiselkast jer ne sadrži šećer. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovako vakumiran džem može da stoji par godina.

Količinu voća povećajte po vašoj želji.

Izvor: Sneško domaćica