U pedesetim godinama u svom se telu osećam odlično, čak i mnogo bolje nego u mlađim godinama. Osećam se tako jer je moje telo zdravo, gipko i snažno. Verujem da to mogu zahvaliti dugogodišnjem vežbanju joge. Moje telo nije savršeno. Tragovi života poput strija, bora, ponekog kilograma viška ili celulita ne opterećuju me kao što su me opterećivali pre. Zahvalna sam na zdravlju, na tome što mogu da se krećem, vežbam i živim slobodno u telu koje me neće izneveriti.

Na mom licu vide se moje zrele godine. Izražene bore na čelu, zapis su bezbrojnih trenutaka brige, koncentracije i začuđenosti. Osetljiva koža ispod očiju priča o besanim noćima, kad sam san žrtvovala poslu, učenju ili druženjima. U bore oko nosa i usana urezali su se svi mali i veliki osmesi, a sudeći prema njihovoj dubini, bilo ih je puno!

Put kroz krizu srednjih godina...

Mišići lica se opuštaju, kapci se spuštaju i u pojedinim trenucima učinim se samoj sebi starom. Nije ni čudo jer me sa svih strana u svakom trenutku dnevnog života zaskoči neko mlado i besprekorno lice namećući mladost kao vrhunski kriterijum lepote.

Međutim, dovoljan je samo mali osmeh od kojeg moje lice zablista, a sve priče koje ono može ispričati čine ga zanimljivim, daju mu lepotu. To nije lepota mladosti, to je lepota dobro proživljene prošlosti.

Način života u skladu sa jogom ne obuhvata samo fizičko vežbanje nego i meditaciju, negovanje uma, razlikovanje onoga što je važno od nevažnih stvari. Praktikovati mudrost joge u svakodnevnom životu nije lako, toliko je složenih i izazovnih životnih situacija u kojima patimo.

Uz mudrost joge i dalje učim kako primeniti veštinu nevezivanja - mudrost da shvatim prolaznost svega i da se ne vežem za ono što je prolazno. Tako je moguće izbeći ili umanjiti patnju i mnoge nepotrebne frustracije i nesreće. A to je vrlo složena vežba. Primenjujem je i na doživljaju svog tela i lepote.

Telo je prolazno pa je tako jednostavno prihvatiti njegove prirodne promene. Ne vezati se uz prikaz mladosti ili jednu vrstu lepote, ne znači da treba da prestanemo da brinemo o sebi. Danas sam brižnija prema telu, jer ispod njegove gipkosti i snage osećam da taj savršeni mehanizam polako usporava ritam.

Puno sam svesnija u osluškivanju njegovih potreba, ali uživam uvek iznova da otkrivam njegove nove snage i njegovu lepotu koja se odražava ne bezbroj iznenađujućih načina. Svoje telo hranim vežbanjem joge - osećaj zdravlja, snage i lepote nakon završenog časa joge poznat je svim vežbačima.

Brižnije biram hranu, ali sam prestala biti isključiva kao nekad. Nakon isprobavanja mnogih prehrambenih navika, vratila sam se sasvim običnoj, uravnoteženoj ishrani koja ne isključuje ništa, ali insistira na prirodnim namirnicama, sveže pripremljenim obrocima i obilnim darovima prirode.

Znam šta mom telu treba i ne podređujem njegove potrebe ideji o tome šta treba da jedem. Za negu lica i tela biram organska ulja i prirodno pripremljene kreme bez dodataka i konzervansa. Počastim se masažama i boravkom u prirodi, na svežem vazduhu.

Astrološki ciklusi: zašto su važne 28, 56 i 84 godina života i koji su još prelomni trenuci...

Lepota, kako je danas doživljavam, odražava negovanost, ne samo na fizičkom polju, nego i na unutrašnjem. Iz unutrašnjeg zadovoljstva sobom, iz zahvalnosti na zdravom, razgibanom i snažnom telu, iz pozitivnog stava prema životu izvire moj osećaj smirenog samopouzdanja, osećaj unutrašnje snage. Možda bih to mogla nazvati mudrošću. Osećam se dobro u svom telu upravo zato što sam napokon naučila da ga istinski prihvatim i volim.

Lepota, moja vlastita, kao i lepota koju vidim u drugima, energija je dobrote, smirenosti, mudrosti i sklada kojima osoba zrači. Ona se vidi u osmehu, blistavim iskrama života koje sjaje u očima, pažnji kojom slušate i prihvatate druge, poštovanju koje iskazujete sebi i drugima. U godinama koje dolaze znam da ću uživati u svim lepim iznenađenjima koje život može da donese, sigurna sam u to da će moja istinska lepota rasti i postati još zanimljivija.

Izvor: Sensa klub