Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko istine ima u današnjoj duhovnosti: da li se oslobađate ega ili ga jačate?

Konceptualna duhovnost danas je lako dostupna. Ono što jeste retko je blistavost osobe kada znanje dopire iz srca.

  Izvor: Dalibor Danilović

Stvarnost sobe nalazi se u praznom prostoru okruženom krovom i zidovima. Ne u samom krovu i zidovima. Korisnost krčaga za vodu je u njegovoj praznini u koju voda može da stane, a ne u obliku i materijalu od koga je napravljen. Da li smo mi naše telo ili misao o njemu? Ko je iza uma koji opaža i prosuđuje i koga um gleda? Umemo li da vidimo kada ne znamo u šta gledamo?

"Postoji stvar koja sve sadrži, koja je rođena pre nastanka Neba i Zemlje. Kakva tišina! Kakva usamljenost! Postoji sama i ne menja se. Obrće se bez opasnosti po sebe i majka je univerzuma. Ne znam joj ime, pa je zovem Put. Nerado, zovem je Beskraj. Beskraj je Prolaznost, Prolaznost je Nestajanje, Nestajanje je Vraćanje", govorio je Lao Ce. Tao je pre Prolaz nego Put, duh Kosmičke promene - večiti rast koji se vraća u sebe da bi proizveo nove oblike, tumači Kakuzo Okakura. "Ako ljudi niže inteligencije čuju o taou, neizmerno se smeju. To i ne bi bio tao da mu se ne smeju", sam Lao Ce je govorio, svojim humorom.

Da li živite svoju istinu ili samo ponavljate naučene obrasce? Kako da igrate po svojim pravilima, otkriva Jasmina Stojanović

Konceptualna duhovnost danas je lako dostupna. Ono što jeste retko je blistavost osobe kada znanje dopire iz srca. Nije um taj koji kaže: "Umoran sam", nego samo biće postane umorno od uma. Tada počinje traganje za istinom. I putnici kreću sa kontrolnim spiskom za prosvetljenje. Neki se vezuju za koncepte a neki za koncept o odsustvu koncepta, ali i jednima i drugima izmiče istina. Žele da budu slobodni kao ego, a treba da budu slobodni od ega. Žele da budu slobodni, ali nisu ustanovili kao šta su slobodni. Tajna svih velikih mudraca ili probuđenih jeste upravo u tome što, za razliku od običnog čoveka, oni svoje živote smatraju za ništa. Znajući da sve počinje i završava u nuli, oni nemaju šta da dobiju ili izgube od ovog sveta. Mudrima se život sam otkriva.

Važnije od toga da sagledamo šta gledamo jeste saznanje odakle gledamo i kao ko gledamo. Da ostavimo po strani sve, kako bismo uvideli ko smo kada se ne bavimo onim što sledi. Umesto da tražimo ono što nemamo, da nađemo ono što nikada nismo izgubili. Da ne govorimo samo zato što nam se može, već zato što naše srce mora da izrazi ono što je istinito. Da postavimo sebi pitanje: Ko si ti čije je ime Ja jesam? Sebstvo ne treba smirivati. Ono nije u miru, ono samo po sebi jeste mir. Jedino je um nemiran.

Putnik onda postane vodič. Kaže: "Prošao sam tuda i sada znam da vas povedem!" I pozove druge koji žele da se sete ko su. Da li je put kojim si prošao kao i onaj kojim ponovo ideš? Odvažnost ideje leži u njenoj snazi da prodre u savremenu misao, ali posebna je snaga u mogućnosti da dominira kasnijim pokretima. Čovek koji tvrdi da zna što je dobro za druge veoma je opasan. Jedina pomoć koju je vredno pružiti drugome jeste osloboditi ga potrebe da mu se pomaže. Ako se putnik zavarava da radi za dobrobit drugih, samo je vođen sopstvenim idejama o tome šta je za njih dobro. Često oni koji čine dobro, izgube vreme da postanu dobri.

Astronomija je lekcija o zajedništvu: da li smo na Zemlji da bismo vodili rat ili ljubav, otkriva Jasmina Stojanović

Ova zemlja je pradavna. Naš svet danas, juče, u svakom trenutku je projekcija naše psihe i svakog trena se rađa iz mišljenja. Mi smo eho koji se ruga svom izvoru da bi dokazao da je on original. Mislimo da se život igra sa nama, protiv nas. Ali mi jesmo sam Život. On se samo protivi projekcijama ega koje su retko u skladu sa Istinom. Život se ne igra sa nama, on se igra kao mi.
Ali, ko smo mi, kada nismo MI?

Kad smatraš da si telo,
nije nikakvo čudo što imaš sve te bolesti.

Kada smatraš da si um, nije nikakvo čudo
što imaš sve te brige.

Kada znaš da si Svesnost, nije nikakvo čudo
što imaš sav taj mir.

Kada znaš da si bez oblike, nije nikakvo čudo,
što si neprolazna Stvarnost.

Muđi

koliko_istine_ima_u_danasnjoj_duhovnosti_se_oslobadate_ega_ili_ga_jacate2
Izvor: Dalibor Danilović

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj