Disciplinujte razočaranje, kaže Toni Robins. Svako ko je uspeo u životu, doživeo je mnogo puta neuspeh, čak i potpuna rušenja. Jedina razlika jeste što oni koji su uspeli nisu smišljali izgovore, opravdanja, nisu svoju energiju poklanjali žaljenju, već su odmah ustali i pokušali ponovo. „Kada naiđete na planinu, imate nekoliko opcija: možete da se uspinjete i da pređete na drugu stranu. Možete da je zaobiđete. Možete da kopate ispod nje. Da je preletite. Da je raznesete. Možete i da je ignorišete i da se pretvarate da nije ispred vas. Da se okrenete i vratite tamo odakle ste došli ili da ostanete na njoj i učinite je svojim domom". Inspirisale su me ove reči Vere Nazarian.

Da razmislimo o preprekama i disciplini sopstvenog očekivanja. Očarati i razočarati. Dve medalje jedne iste stvari. Imajte na umu da je u centru obe ipak - ČAR. Čarolija, čarobnost. Šta dodajete i oduzimate toj osnovi zavisi samo od vas. Nije ni slučajno što smo se Ganesha i ja sreli u beogradskom baru na Kalemegdanu. Ko bi rekao, ko bi pretpostavio tu maštovitost života. Odeš po jedno a otkriješ mnoštvo drugih stvari. Kada sam dosta pre toga istraživala temu duhovnih životinjskih vodiča, prva karta koju sam izvuka bila je Mladunče Slona. Kasnije sam dobila od drage prijateljice figuru Ganesha iz Indije. Ganesha statua me sačekala i za uvodničku fotografiju u avgustu.

Slon je jak, ali miran i jedna je od retkih životinja koja ima svest o sebi. Sećam se filma „Staza slonova" koji me je opčinio kada sam bila mala, i tadašnje fascinacije da imaju svoje pogrebne rituale. Njihova odanost, predanost porodici, istrajnost i pamćenje su za divljenje. Uprkos svojoj snazi, slonovi su vegetarijanci. Ganeša je Bog i rušitelj prepreka u hinduizmu. Prema predanjima, Bog Šiva je rekao Parvati da će Ganeša stvarati mnoge prepreke onima koji ne slede put darme, ali će otkloniti sve prepreke onima koji poštuju znanje i gurua. Dok sam istraživala, naišla sam i na informacije da se prvo treba poštovati Ganesha. „Ova je inkarnacija bila zato da se savlada mama-asura (to je moje), ali je stekao loše navike i dobio je Mohini (opčinjenost)", piše Maja Cvetanović Labošu svom veoma zanimljivom tekstu o Ganesha simbolici. „Najgori osećaj je ‘ovo je moje', što vodi raznim greškama uključujući misao ‘ja sam telo/um, koje je različito od drugog tela/uma.' Takvu vrstu razmišljanja može ubiti samo Vignarađa (Ganeša)".

Njegova surla visi između dve kljove označavajući razlučivanje između svetovnog i duhovnog. Ganesha, koji je iznad svih dualnosti, nije priklonjen nijednom. „Stvoritelj Brahma blagoslovio je sunce i podario mu siddhije", glasi priča koju prenosi Maja Cvetanović Laboš. „Sunce je pomislilo da bez njega ništa na ovom svetu ne bi funkcioniralo. Razmišljajući na taj način postalo je ponosno, te je zato kinulo i tako se rodio demon imenom aham (ja). Aham se oženio egoizmom, kćerkom nehaja i dobili su dva sina Aroganciju i Zadovoljstvo. Kad se pojavi misao o ‘ja' ona je čista i nepomućena. Međutim, ona se meša s nestvarnošću, zanemarujući um i ženi se s Egoizmom. Iz Egoizma se rađa Arogancija i potreba za stalnim užicima. Čovek je u neznanju kada kaže ‘ja sam takav i takav', ali kada to kaže s ponosom onda je to arogancija. Traženje zadovoljstava u spoljnim stvarima čini da se čovek za njih veže. Takva vezanost za nestvarno može se ubiti samo dumravarnom (zbog čega je boje dima?). Čovekov ego je poput dima, nalazi se posvuda, ali kad ga tražiš ne možeš ga naći." Ganesha je Gospodar uspeha, razarač ispraznosti, sebičnosti i ponosa.

Nije važno kojoj religiji pripadate, koja učenja poštujete, koga negirate ili uz koga pristajete. Iz priča, legendi, mitova mnogo možemo da naučimo i prihvatimo. Samo treba da znamo da pogledamo. Kitnjasti, bogati Ganesha prikaz može da vas očara. Šta nam govori? Ima veliku glavu - razmišljajte na veliko. Velike uši - slušajte pažljivo. Mala usta - pričajte manje. Jednu kljovu, druga je polomljena - zadržite dobro, odbacite loše. Ma koliko da je deo vas. Sitne oči - koncentrišite se. Surla - visoka efikasnost i prilagodljivost. Velik trbuh - vari sve dobro i loše u životu. Prasada - ceo svet je pod vašim nogama i pred vašim htenjima. Miš - želje koje ako ne kontrolišete mogu da unesu haos, ali ako ih kontrolišete, mogu da vas vode kroz život.

Kada naiđete na planinu, na očaranost ili razočaranost, ako ne verujete u čuda, verujte u sebe. Primenite principe fokusa, ostanite verni svojoj darmi, otkrijte svoju svrhu, probudite lakoću. Učite. Živite. Volite. Odvezujte čvorove u svom srcu smehom. Svakoga dana pokorite neki strah, suočite se sa nekom sumnjom, odvojite od sebe ono što vam ne služi. Dugo sam želela da znam kakva me budućnost čeka. „Ja ne umem da čitam budućnost", rekla je Gospodarica začina u istoimenoj knjizi. „Stvarno ne umem. To će vas sprečiti da se nadate. Da date sve od sebe". Neka vam putevi putu čisti. Ali i ako nisu, možda to nisu staze za vas. Napravite nove. Ostavite otiske za one koji će tek otkriti koliko su lepi predeli kojima ste rešili da hodite.

Izvor: Sensa