Nedavno sam bio sa porodicom na letovanju u Italiji, sjajno samo se proveli i napunili baterije, ali jedan dan je mogao da upropasti ceo užitak, piše Lovesensa.

Prehladio sam se na odmoru i želeo sam taj ceo dan provedem u sobi. Međutim, moja supruga je želela da ide na plažu sa decom, a pošto imamo troje male dece, odlučio sam da joj pomognem i odem sa njima.

Hteo sam da idemo na plažu na kojoj smo bili pre nekoliko dana. Sitni beli pesak, čista i mirna voda, odličan bar u kojem možemo da ručamo, ležaljke... Međutim, supruga je imala druge planove - želela je da poseti novu plažu, a ja sam uprkos svojim željama bio saglasan.

Stigli smo na novu plažu i moja supruga se osećala kao da je u pravom raju. Svidela joj se tirkizna voda i neverovatan pogled, brzo je i našla mesto u senci ispod drveća.

U tom trenutku osetio sam talas nezadovoljstva i na sve sam posmatrao negativno. Nijansa vode jeste bila lepa, ali nije bilo dovoljno ležaljki i mesto je bilo teško nazvati prijatnim. Pesak nije bio mekan kao što volim, a talasi su bili mnogo jaki za kupanje male dece.

I što sam više upoređivao ovu plažu sa prethodnom, više mi se pogoršalo raspoloženje. Hteo sam da se žalim i kažem joj: "Zašto jednostavno nismo mogli da se vratimo tamo gde smo bili?"

A onda sam se setio jednostavnih reči koje su više puta spasile moj odnos:

Ne slažite se, ali prihvatite!

Ova fraza je skovana 1980. godina i popularizovale su je dve velike kompanije, Intel i Amazon. Ovo je princip upravljanja koji uključuje zdravu raspravu i prigovor tokom procesa donošenja odluka, ali zahteva od strana da u potpunosti podrže odluku koju su ranije doneli.

U jednom od svojih apela prema akcionarima, osnivač Amazona, DžefBezos, opisao je ovaj princip na sledeći način:

"Ova fraza štedi puno vremena. Ako ste, uprkos nedostatku konsenzusa, u nešto sigurni, recite: "Slušajte, znam da imamo različita stanovišta po tom pitanju, ali iskoristimo priliku. Samo se složite sa mnom, a ne morate se odreći svog mišljenja. "

Ne slagati se, ali prihvatiti nije neki jednostavan slogan. Ovo je praktičan način da pokažete svoj nivo emocionalneinteligencije u stvarnom svetu.

Na primer, u slučaju odmora, pristao sam da pustim suprugu da izabere plažu. Naravno, mogao bih se žaliti na njen izbor, ali kakvu bi korist to donelo? Zbog prehlade bih definitivno mogao da se žalim na bilo kojem drugom mestu. A moje džangrizavost pokvarila bi svačije raspoloženje, uznemirila bi mene i suprugu i ostatak letovanja proveli bismo u raspravama, okruženi negativnomenergijom.

Zato sam učinio upravo suprotno. Umesto da započnem raspravu, potražio sam prednosti plaže koju je ona izabrala i naglas ih nabrojao: "Draga, voda je jednostavno veličanstvena. Tokom celog odmora nismo videli toliko riba. A pogled je zaista neverovatan! "

"Znam", oduševljeno je rekla. "Drago mi je da ti se dopada"

PageBreak

5 reči koje su mi spasile brak, karijeru i život: ovo je formula za zdrave i srećne odnose
Foto: Shutterstock 5-reci-koje-su-mi-spasile-brak-karijeru-i-zivot-ovo-je-formula-za-zdrave-i-srecne-odnose3

I pogodite šta se na kraju dogodilo? Uspeo sam da preživim nekoliko sati na toj plaži. Na kraju sam se osećao bolje i odlično smo se odmorili. I toliko mi se svidela ta nova plaža da sam se ponovo vratio na nju. I što je najvažnije, zahvaljujući jednoj jednostavnoj frazi, uspeo sam da izbegnem talas negativne energije i emotivnudistancu.

Ne slažite se, ali prihvatite!

Kako vam ovaj princip može spasiti život?

Možda ste čuli za Studiju za razvoja odraslih na Harvardu, jednu od najpreciznijih studija o emocionalnom blagostanju. Ovo istraživanje sprovedeno je tokom osamdesetih godina, a njegovi rezultati pružili su naučnicima mnogo informacija o fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju čoveka.

RobertValdinger, autor studije i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard, rekao je: "Najučudnije otkriće je da naši odnosi i koliko smo srećni u njima imaju ogroman uticaj na naše zdravlje. Briga o sopstvenom telu je veoma važna, ali rad na vezama je i oblik brige o sebi. "

Istraživači su otkrili da je čovekov nivo zadovoljstva svojim odnosom u periodu od 50. godine, bolji pokazatelj potencijalnih zdravstvenih problema od holesterola u krvi.

Profesor Valdinger kaže: "Jaki odnosi nas čine srećnim i zdravim. Tačka "

Ali kako se to odnosi na princip "ne slažem se, ali prihvatam"?

Podršku tražimo u svim našim odnosima. Naravno, čak i bliski ljudi često ne mogu da se usaglase. Te razlike u mišljenju pomažu da rastemo i razvijamo se. Ali, kada dođe vreme za donošenje odluka, dešava se da nijedna diskusija u svetu ne može promeniti tuđu tačku gledišta.

U takvim trenucima zapitajte se: "Mogu li, bez dodatnog polemisanja, to da prihvatim?" Ako je to slučaj, pokažite partneru spremnost da to uradite i on će vam uzvratiti istom merom.

Godinama mi je to pomagalo da održavam vezu. I to je glavni razlog zašto je, uprkos 11 godina braka, troje dece i stresu, veza između mene i moje supruge danas još jača.

Izvor: Lovesensa