Leto je period godine kada najviše posmatramo svoje telo u ogledalu, ali da li je odraz koji vidimo realna slika?

Društvene mreže, trendovi i različiti nametnuti standardi lepote često čine da se osećamo manje privlačno. Šminka, maskiranje, prikrivanje prirodne lepote, simpatičnih nesavršenosti - sve to možemo posmatrati kao deo uglavnom nametnutog trenda koji čini da se osećamo nesigurno dok se bez "maski", odela i zabluda gledamo u ogledalu.

Šta prvo primetite kada vidite svoj odraz?

Mnoge žene će reći da su to nesavršenosti poput viška kilograma, ožiljaka, strija, celulita ili nesrazmernog tela.

U knjigama Lujze Hej često ćete pročitati da je telo vaš hram i da svaka ćelija u njemu reaguje na svaku vašu misao i izgovorenu reč. Dokle god imate negativna osećanja prema svom telu, moguće je da ćete se osećati loše, da će slika vas samih biti još negativnija, dodatno ćete gubiti samopouzdanje, a negativne emocije imaće posledice po mentalno i fizičko zdravlje.

Pogledajte se u ogledalo i pokušajte prvo da obratite pažnju na svoju lepotu. Ova vežba će biti otežana na početku, ali redovnom praksom postaće deo vašeg ritula i pomoći će da poboljšate samopouzdanje.

Predlažemo 3 saveta koji će učiniti da budete zadovoljni svojim odrazom u ogledalu:

1. Nesavršenosti mogu biti prelepe

Japanska filozofija wabi-sabi zasniva se na nesavršenoj lepoti. Baš ono što štrči, predstavlja višak ili nije proporcionalno, može predstavljati istinsku lepotu.

PageBreak

Šta vidite kada se pogledate u ogledalo: 3 saveta za žene sa nedostatkom samopouzdanja
Foto: Shutterstock sta-vidite-kada-se-pogledate-u-ogledalo-3-saveta-za-zene-sa-nedostatkom-samopouzdanja3

Na primer, mladež na licu koji vam se ne dopada možda baš čini da izgledate specifično i tajanstveno. Pegice na nosu čine da izgledate nežno i zavodljivo, a bore oko usana su znak da vam je prošlost ispunjena osmesima.

2. Brinite o svom telu

Ako želite da zavolite svoje telo, morate početi više o njemu da brinete. Usvojite određene zdrave navike, poput izbalansirane ishrane, pijte više vode, šetajte, plivajte, plešite i uputite sami sebi kompliment.

Ovo ne znači da treba da se menjate da biste svoje telo zavoleli, već da brigom svom telu pružate ljubav i tako stvarate neraskidiv spoj između njega i vaše duše.

3. Ne sputavajte svoju prirodu

Pojavi se dan koji nas tera na male i slatke ludosti. Možda poželite da nosite stare omuljene cipele koje ste pre 20 godin nosili na maturu, poželite jarko da se našminkate ili vežete dugačku maramu oko glave, pomešate boje ili skratite kosu... Ponekad je sjajno zaboraviti na trendove, očekivanja, ograničenja, a uvek je idealno da kroz izgled istaknete svoju prvu prirodu. Pokažite ko ste zaista, neka vaše telo bude u vezi sa vašom ličnošću. Budite svoji i samopouzdanje će cvetati.

Izvor: Lovesensa