Svako od nas mašta da ostvari finansijskui stabilnost i privuče obilje i bogatstvo, ali šta je to što nas sprečava u tome? Mnogi life coachevi su govorili da "smo rođeni da budemo bogati", ali da samo od nas zavisi da li ćemo iskjoristiti taj potencijal. To što vas blokira na putu ka privlačenjunovca i finansijskog prosperiteta krije se tu, baš unutar vas.

Svako od nas ima unutrašnji glas (može se nazvati i Unutrašnji kritičar) koji nas obeshrabruje da se prepustimo zanimljivim projekatima, poslovnim šansama, poznanstavima, putovanjima - i svega novog što nam može doneti radost. Postoje ljudi kod kojih je tajunutrašnjikritičarpreglasan

"Ko ne želi da bude bogat? Međutim, setite se kako ste prošle godine odbili novu ponudu za posao. Uslovi su odlični, plata je mnogo veća od trenutne i posao je zanimljiv, već dugo želite da se specijalizujete u ovom području. Ali nešto vas je zaustavilo, a vi ste ostali na dosadnom, ali poznatom poslu", kaže psihoterapeut Ana Stori.

Unutrašnji kritičar je naš odbrambeni zid, ali i kamen spoticanja - od samog rođenja gradimo ovu "tvrđavu" za opstanak u teškom svetu odraslih. Međutim, već u odraslom dobu ovaj zastareli sistem nastavlja da kontroliše naše postupke i kvari nam život. Prevelika samokritika nas sprečava da se odvažimo, napravimo promenu i rizikujemo kako bismo dobili.

Plašimo se promene posle, iako ćemo na drugom poslu više zarađivali samo zato što smo ušuškani u zoni komfora. Glasni ubnutrašnji kritičar prema navodima stručnjaka pre će nas odvesti u siromaštvo nego u bogatstvo.

Najbolje rešenje je da utišate unutrašnjeg kritičara. Prvo, važno je da ga prepoznati kada se pojavi, da osvestite da je to unutrašnji glas koji vas blokira i da je to samo misao, a misao se uvek može menjati. Kada ga prepoznate, saslušajte šta vam poručuje, uvažite ga, ali nakon toga ga razoružajte kontra argumentima koji pokazuju suprotno od njegovih tvrdnji. Razgovarajte sa sobom kao što razgovarate sa najboljim prijateljem! 

Izvor: Sensa