Naše misli, raspoloženje i reči diktiraju uslove našeg života. Zato je važno razmišljati pozitivno. Kada mislimo negativno, ove misli i emocije drže nas u zamci, ne dopušrtaju nam da iskoristimo svoje potencijale i talente, vuku nas na dno i predstavljaju barijeru u svakom smislu. Često se držimo onoga što nam nije potrebno, a zaista jaka osoba je ta koja pušta sve nepotrebne stvari. Važno je da budemo dovoljno hrabri i izaberemo ono što je ispravno, nešto što će nam zaista dati krila. Da bismo u životu otvorili vrata za sreću i napredak, mormao se osloboditi sledećih barijera:

1. Oslobodite se vezanosti: Vezanost je koren svih patnji. Pokušajte da otpustite stvari koje opterećuju vašu dušu i čine vas zavisnim.

2. Prestanite da se osećate krivim: osećanje krivice odvlači od vas svu pozitivnu energiju i radost života.

3. Odustanite od samokritike: Stalni strah od samokritike lišava vas slobode. Oni koji sebe potcenjuju češće trpe mentalnu agoniju.

4. Oslobodite se predrasuda: pristrasnost je još jedna velika mentalna barijera koja postaje glavna prepreka dobrim odnosima.

5. Odustanite od negativnog razmišljanja: negativnost stvara tamnu auru koja sprečava da svetli tragovi vašeg života zasijaju.

6. Odustanite od dosadnog razmišljanja: uklonite dosadu iz života, već svaki dan posmatrajte kao jednu sjajnu avanturu!

7. Ne pokušavajte da opravdavate svoje greške: umesto toga, prihvatite ih i osvestite, preuzmite odgovornost. Tako učite i razvijate se.

8. Odustanite od nezadovoljstva: Kada ste stalno nezadovoljni, takvu energiju privlačite i ka sebi.

9. Odustanite od nametnutog razmišljanja: govorite ono što mislite i osećate, a ne ono što vam drugi nameću.

10. Ne odlažite sve za sutra: ono što možete uraditi treba da se uradi danas, a ne sutra ili prekosutra. Vreme ne čeka nikoga.

11. Odustanite od zabrinjavajućih misli: ove vas misli ubijaju. Izaberite jedan cilj i idite ka njemu!

12. Odustanite od podsećanja na stare rane na srcu: Ne živite u prošlosti i ne dirajte stare rane, pustite da se iscele.

13. Odustanite od loših uspomena: ono što se dogodilo je već prošlo: treba da idete napred, učite iz grešaka - nemojte činiti da ta sećanja blokiraju vašu svest.

14. Odreknite se nepotrebnih stvari: sve što vam nije potrebno izbacite iz svog života, doma, uma, srca - to samo blokira i sprečava da u vašem životu budu vredne i dobre stvari.

15. Odreknite se lošeg posla: ukoliko sa teskobom svakog dana idete na posao, vreme je za promenu. Izađite iz zone komfora i pronađite posao koji vas ispunjava, inspiriše i raduje.

16. Odreknite se prošlosti: samo zaboravite loše trenutke prošlosti i pokušajte da živite sada i ovde.

17. Budite drugačiji od drugih: svi smo stvoreni na različite načine: nijedna osoba nije kao druga. Svako od nas ima jedinstven karakter. Koristite ga ispravno!

18. Ne uzimajte sve k srcu: budite smireni u svakoj situaciji. Ponekad je ispravnije prećutati nego reći nešto ishitreno.

19. Ne trčite za vremenom: ovo je jedna od stvari koja nas čini robovima vremena. To troši vašu slobodu. Pratite vreme, ali nemojte juriti za njim.

20. Odustanite od nepotrebnih navika: Ove navike odvlače ili ometaju produktivnost.

Izvor: Sensa