Kako preživeti gubitak drage osobe? U julskom broju magazina Sensa, Branka Blagojević, kouč za lično razvoj, na ličnom primeru objasnila je kako se suočiti sa teškim gubitkom, ali i koje sve faze tugovanja postoje i kako izgledaju:

U pitanju su:

  1. poricanje;
  2. faza ljutnje, besa, nekad i samoprekora;
  3. stanje očaja;
  4. faza reintegracije.

2. FAZA LJUTNJE, BESA, NEKAD I SAMOPREKORA - prirodan je odgovor na nešto što ne želimo da prihvatimo. Ljutimo se na život, Boga, lekare, samu osobu koja nas je napustila. Često se ljutimo i na sebe što nismo učinili nešto više, što nešto nismo prepoznali na vreme, što nismo više vremena proveli zajedno. Krivica je svakako jedna od najtoksičnijih emocija koja nas razjeda.

3. STANJE OČAJA, EMOCIONALNOG POVLAČENJA I BEZVOLJNOSTI nastupa kada se konačno suočimo sa tim da je gubitak nepovratan. Ja sam tokom ove faze osećala i bespomoćnost i to koliko sam mala u Univerzumu. Događaj je konačan i niko ili ništa na ovome svetu ne može učiniti ništa u vezi sa tim.

4. FAZA REINTEGRACIJE nastupa kada se emocionalno reinvestiramo ili uložimo energiju u nešto drugo. Za mene je prvi korak ka ovoj fazi bio pisanje oproštajnog govora za tatu. Tada sam osetila zahvalnost za svu ljubav i stabilnost koju sam dobila iz tog odnosa. Utehu mi je donosilo sagledavanje punoće njegovog života, sve lepe stvari koje je podario svetu i nama. Voleo
je i bio voljen. Pojavila se vera da će nastaviti da živi kroz nas, svoju decu, kroz vrednosti koje nam je preneo, kojima ćemo učiti svoju decu, kroz svoje prijatelje svaki put kada ga pomenu po dobru.

Izvor: Sensa