Kada smo neraspoloženi, emitujemo negativnu energiju, bezvoljni smo, nismo fokusirani na zadatke koje treba da obavimo, a takav osećaj može ugroziti i odnose. Zbog toga je važno da stalno radite na svom emotivnom i mentalnom zdravlju, razvijate se i pružite sebi ljubav i razumevanje.

U redu je da ponekad budete neraspoloženi, svoje emocije ne smete da potiskujete. Ali, kada se pojave ovakvi dani, važno je da pod talasom neraspoloženja pazite na svoje postupke, odluke, reči...

Evo kojih 4 stvari nikada ne treba da radite kada niste dobro rapoloženi:

1. Povući se u sebe - U lošem raspoloženju možete doživeti osećaj krivice, što smao otežava rešavanje problema. Pogotovo ako ste perfekcionista.

2. Donosite važne odluke - Dok emocije nisu pod kontrolom i loše ste raspoloženi, možda neadekvatno procenjujete određene situacije ili okolnosti. Stoga je bolje odložiti donošenje odluka. Setite se samo stare izreke - "Jutro je mudrije od večeri."

3. Ne prebacujte negativnost na druge ljude - Kada smo loše raspoloženi, kroz glavu nam prolaze mnoge negativne misli. U redu je da popruičate sa prijateljem, podelite svoje emocije, zatražite pomoć ili savet, ali nikako nemojte drugoga kritikovati, osuđivati, prebacivati krivicu, samo da bi se vi sami osećali bolje. Ovo može značajno da naruši odnos sa bliskom osobom, jer neke reči, koje zaista ne mislite, mogu biti izrečene i povrediti drugu stranu. Ne ulazite u svađe i konfliktne situacije.

4. Radite stvari koje zahtevaju koncentraciju - Kada ste loše raspoloženi, teže se fokusirate. Ako imate neki težak zadatak, probajte da napravite pauzu, malo se odmorite, pa tek onda deluje. Sve što radite bez volje, teško da će doneti dobre rezultate.

Svaki put kada se iz nekog razloga osećate neraspoloženo, pokušajte da identifikujete negativnu misao koja se javila. Ona je uzrok vašeg lošeg raspoloženja. Naučite da pratite takve misli i ispravite ih - promenom jedne misli, možete promeniti celo stanje svog duga.

U takvim trenucima ne pokušavajte da kopate po sebi. Opustite se, primenite tehniku koja vam donosi mir, ako je potrebno osamite se i pustite da se emocije izliju iz vas. Takođe, uranjanje u prošlost, ovde ne može doneti povoljne rezultate.

U ovakvoim trenucima budite nežni prema sebi, udovoljite sebi, prištite sebi nešto, pokažite ljubav, razmazite se. Ponekad dani mogu biti tako loši, ali vi birajte da budete dobri prema sebi.

Izvor: Sensa