Reči imaju moć, govore mnogo o vama, utiču an druge, menjaju živote. "Volim dobre, jake reči koje nešto znače." - govorila je Luiza Mej Alkot. Ali, psotoje i one reči koje loše utiču na samopouzdanje, blokiraju nas, a često ih izgovaramo.

Evo nekoliko reči koje treba da izbegavate da koristite ako želite da povećate samopouzdanje:

1. "Pokušaću" - Na primer: "Pokušaću da to uradim do sledećeg sastanka." U ovom kontekstu, "pokušaću" znači "nisam sigurna da li ću uspeti". Takođe, ljudi koji su navikli da udovoljavaju drugima kažu "pokušaću" umesto "ne". Umesto "poklušaću" koristite "hoću" i "neću" i život će vam zaista biti olakšan.

2. "Možda" - Na primer - "Možete li to učiniti do petka?" Ovakvo pitanje budi unutrašnjeg analitičara u svakoj osobi. Razmišljamo šta sve moramo da uradimo i da li imamo slobodnog vremena da završimo dodatni projekat. Paradoksalno, kada vam nedostaje samopouzdanja, ne možete reći ne. Obično kažete "možda..." u nadi da će ton vašeg glasa naterati osobu da odustane. Samouverena osoba će jednostavno reći "ne". Uz to, može da doda: "Ali mogao bih to do sledeće srede. Međutim, neće reći "možda" i rizikovati da sebe preoptereti i da ne stigne u zadatom roku.

3. "Nikada" - Na primer, "Nikada neće uspeti." Samopouzdanje je usko povezano sa kreativnošću. To je spoznaja činjenice da ste u stanju da generišete ideje, otvoreni ste za novemogućnosti i spremni da se oslonite na to, čak i ako još nema odgovora. Dakle, fraza "Ovo nikada neću uspeti." pokauzzuej da nećete da tragate za rešenjima i da odsutajete. Na taj način sami sebe blokirate na putu do uspeha.

4. "Šta ako" - U redu je da analizirate situacije i imate dozu predostrožnosti, ali je potpuno pogrešno da uvek posmatrate ono što sledi u negativnom smislu. Kada sve ide po planu, ne postavljajte sebi piranje "šta ako nešto krene po zlu". Ovo će vam doneti samo stres i anksioznost.

Izvor: Sensa