Na životnom putovanju učimo razne lekcije, izvlačimo pouke, prevazilazimo prepreke. Istina je da nam nekada ne ide sve tako lako i glatko, ali to je život, a svedoci smo da smo iz mnogih borbi izašli jači. U različitim fazama svog života suočićete se sa raznim izazovima. Bilo da izgubite posao, raskinete dugoročnu vezu ili se pojave finansijski gubici, trebaće vam snage da ih prevaziiđete, ali baš ta snaga i lekcije koje naučite mogu vam promeniti život.

Saznajte kojih 10 lekcija učimo nakon životnih nevolja:

1. Upoznajte sebe - Jedna od lekcija koje ćete naučiti tokom i nakon teških vremena jeste ko ste. Kada prolazite kroz nevolje, postajete svesniji svojih ograničenja, ali i sposobnosti. Nakon izazova postajemno povezaniji sa sobom, bliskiji i svesniji koliko zapravo snage imamo.

2. Učenje zahvalnosti - Nakon nevolje, skloni ste da naučite kako da budete zahvalniji nego što ste bili ranije. Iako ste možda izgubili stvari tokom teških iskušenja, možete videti šta vam je ostalo i koliko ste blagosloveni što imate ove preostale stvari u svom životu.

3. Shvatamo ko nam je prava podrška - U životu imamo mnogo prijatelja i uživamo u njihovom društvu, ali kada s epojave životne nevolje, tek tada shvatimo ko je pravi prijatelj. Osobe koje su tu uz nas i kada osvajamo vrhove i kada se suočavamo sa brodolomima - to su ljudi na kojima treba da budemo zahvalni.

4. Spremniji smo na promene - Kada se nevolje dogode, uglavnom su praćene promenama koje nas izbace iz zone komfora. Nakon izazova, spremniji smo da se u životu suočimo da promenama i da ih sami napravimo.

5. Saosećanje - Kada prođete kroz teška vremena u životu, suočićete se sa bolom ir aznim emocijama. Ali nakon toga, naučili ste posebnu lekciju. Sada ste mnogo saosećajniji nego ranije. Razlog zašto se vaš nivo osetljivosti povećava je taj što ste prošli krozizazove i što sada možete da se povežete sa drugima koji prolaze kroz iste stvari. Sada možete biti tu za druge, da im pokažete koliko ih razumete i pomognete da se i oni izdignu iznad te situacije.

6. Lekcije o kontroli - Nevolje će nas naučiti da ne možemo sve kontrolisati . Da, možemo imati samokontrolu, ali ne možemo kontrolisati druge, situacije ili okruženje. U ovoj lekciji učimo da se fokusiramo na ono što možemo da kontrolišemo, a ne trošimo energiju na stvari koje nisu u našoj moći.

7. Različite perspektive - Kada dođe nevolja, neće vam se dopasti, pa, ne u početku. Međutim, nakon nekog vremena, možda ćete naučiti kako da vidite stvari iz drugalčije perspektive. Možda vam se ne sviđa način života vaše odrasle dece i zbog toga se osećate neraspoloženo. Vremenom ćete možda moći da vidite stvari njihovim očima i shvatiti da su oni srećni. Možda neke stavri u životu nisu tako mračne kako nama izgledaju. Nakon nevolja shvatamo da u svakoj situaciji možemo da pronađemo svetlo.

8. Naučite da volite jače - Kada dođu teška vremena, naučimo veliku i moćnu lekciju. Učimo kako da volimo jače. Učimo da bez obzira na okolnosti, ipak možemo da volimo. Ljubav je ta koja opstaje uprkos svemu i svesni smo da, bez obzira na prepreke, ljubav u nama može sve više da raste.

Izvor: Sensa