Ako ste se negde na životnom putu pogubili, ili samo zastali jer niste sigurni kojim putem treba da nastavite, za početak zastanite i kreirajte viziju života kakav želite. Ako želite da dođete do jasne vizije, važno je da osigurate preduslove za njeno stvaranje. Svi znamo da nam ponekad najbolje ideje padaju na pamet neposredno pre sna ili kada ne razmišljamo. Teško ćemo kreirati primamljivu viziju opterećeni svakodnevicom ili stresom. Na kraju krajeva, kada bismo od pisaca velikih književnih dela očekivali novi roman, podrazumevali bismo kako su im za to potrebni mir i vreme. Nasuprot tome, prilikom kreiranja romana svog života očekujemo da samo treba da uzmemo parče papira i inspiracija će se pojaviti sama od sebe, upravo u tih 60 minuta koje smo u svom gustom rasporedu namenili kreiranju sopstvene vizije. Ako se to ne dogodi, olako zaključujemo kako nemamo viziju ili da nismo dovoljno kreativni. Međutim, najčešće ništa od ovoga nije istina. Ako želite sebi da olakšate kreiranje vizije, za početak pokušajte da aktivirate svoju desnu hemisferu mozga. Za razliku od leve hemisfere, koja „razmišlja” logički, sekvencionalno, racionalno i analitički, desna hemisfera mozga zadužena je za intuiciju, holistički pristup, kreativnost i sposobnost sagledavanja veće i šire slike. Pitanje je, naravno: kako je aktivirati?

Moć vizuelizacije

Postoji mnogo načina, a neki od najpoznatijih su stvaranje mentalnih mapa, izrada vision boarda (ploča sa vizijom) ili bilo koji kreativni način izražavanja koji uključuje pokret, muziku, boje, slike i slično. Pomaže i ako neko vreme provedemo sami sa sobom, odmorni, u kontaktu sa prirodom ili u meditaciji. Nema jasne vizije bez kontakta sa sobom i unutrašnjeg mira. Da biste što lakše došli u kontakt sa svojim unutrašnjim detetom, igrajte se, uzmite boje, kolaž papir, makaze, lepak i stare časopise, pustite muziku... Setite se šta vas je veselilo kada ste bili mali i dopustite svojoj intuiciji da vas vodi.
Napravite sami svoj vision board. Potrebni su vam veliki papir ili tabla od plute koje ćete ispuniti slikama, bojama ili sopstvenim željama. Proces izrade ovakve table aktivira maštu i kreativne procese u pozadini koji stvaraju nove ideje te otvaraju um za prepoznavanje prilika, ali i potencijalnih resursa za ostvarenje ciljeva. To je potvrđeno i u istraživanjima profesora i naučnika Amande Šanc sa Univerziteta Jork i Garija P. Lejtama sa Univerziteta u Torontu. Rezultati njihovih istraživanja ukazuju na činjenicu da su zaposleni koji su u kancelariji imali sliku žene koja pobeđuje u trci, u poređenju sa onima koji tu sliku nisu imali, na brainstorming zadatku imali više ideja, prikupili više novca za humanitarnu akciju, te pokazali veću motivaciju za postignućem. To je bio učinak samo jedne slike, i to one koju zaposleni nisu sami odabrali! Možete samo da zamislite kakav je potencijalni efekat koji će imati vision board koji sami osmislite i napravite!

Tehnika - Dikensov obrazac

Ne ide vam od ruke kreiranje jasne vizije uprkos svim savetima? U tom slučaju možete iskoristiti tehniku koju predlaže autor i life coach Toni Robins, poznatu pod imenom Dikensov obrazac, koja je inspirisana romanom Božićna priča, slavnog engleskog pisca Čarlsa Dikensa. Ne treba da čekate Božić da biste je probali, funkcioniše podjednako dobro u svim godišnjim dobima. Uz pomoć ove tehnike dobićete priliku da sagledate svoj život i uvedete potrebne promene pre nego što bude prekasno. Odvojte desetak minuta vremena, te u miru, iskreno i bez cenzure, odgovorite sami sebi na sledećih sedam pitanja:

1.Vizuelizujte kako trenutno izgleda vaš život. Kakvo je vaše zdravlje? Koji je nivo vaše energije i motivacije?
2.Sada zamislite kako će izgledati vaš život za pet godina ako ništa ne promenite. Neke stvari su se ipak promenile. Vi ste se promenili. Koja je cena koju ćete platiti u svim područjima života ako tako nastavite. Vredi li vaš život te cene?
3.Zamislite sada da ste još pet godina stariji, a ništa niste promenili. Kako izgleda vaš život?
4.Prošlo je još pet godina, dakle 15 godina od današnjeg dana! Kako se osećate, šta vidite, kako izgledate sami sebi u ogledalu? Šta ljudi govore o vama? Potpuno uđite u taj osećaj i ostanite u toj budućnosti neko vreme. Da li je to budućnost kakvu želite za sebe?
5.Sada osvestite da je sve to bio san i vratite se u sadašnjost. Koje su stvari koje želite da ostavite onakvima kakve jesu, a koje želite da promenite?
6.Zamislite kako će izgledati budućnost ako zaista krenete u željenu promenu? Napravite mentalnu mapu vizije svog života za 5 godina, 10 godina i 15 godina.
7.Donesite odluku šta ćete već danas učiniti da vas odvede na taj put. Napravite plan i pokrenite se!

Možda vam se sve ovo čini teškim i komplikovanim, ali kad bi kreiranje vizije bilo toliko jednostavno, svi bi je imali. Ako ste jedan od srećnika koji poseduju jasnu viziju, napravite sliku ili podsetnik koji će vas kontinuirano opominjati da ne skrenete sa puta. Ako je nemate, potrudite se i napravite je.

Izvor: Sensa/Sensa.hr