Pozitivna psihologija je aktuelna tema i o njoj se danas puno govori i piše. Ali da li vam je neko objasnio kako da je primenite na vrlo jednostavan način i promenite svoj pogled na svet. Znamo već da svet ne možemo da menjamo ali imamo moć da promenimo svoj način gledanja.

Fokusirajte se na pozitivno!

Ova filozofija života zasniva se na pozitivnoj psihologiji ili „nauci o sreći“. Ako se klasična psihologija fokusira na mentalne poremećaje, depresiju ili anksioznost, pozitivnu psihologiju zanima šta nas čini srećnim, šta doprinosi našem razvoju. Nije u pitanju stalno gledanje na život u ružičastom i idealizovanje svakodnevice. Pozitivna psihologija se zasniva na principu da svakodnevni život može biti težak, ali da svako od nas ima neophodne resurse da ga učini lepšim. Kako? Fokusirajući se na ono što zaista volimo da radimo i ono što nas čini srećnim! Da biste bili srećni, nije neophodno započeti veliki projekat u svom životu.

U Francuskoj je već godinama veoma popularna metoda „Tri užitka dnevno” („3 kifs par jour”), koju je popularizovala Florens Servan-Šrajber francuska novinarka, autorka i predavač, specijalizovana za pozitivnu psihologiju. Na osnovama pozitivne psihologije, odnosno nauke o sreći koja posmatra unutrašnje i spoljašnje faktore našeg razvoja, autorka je razvila sopstvene rituale - „kifove”. Na svakom je da identifikuje ove trenutke, ove situacije blagostanja koje mogu postati osnova ispunjenog života. To takođe znači pristup sopstvenim unutrašnjim resursima da bi ste se zaštitili od nepovoljnih situacija.

Dakle, šta je „kif"?

Ova reč se nalazi u francuskom rečniku Larus i objašnjava se da je preuzeta iz arapskog (tačnije iz egipatskog „keif“) a znači ceniti, voleti, uživati u nečemu. Dugo sam tražila kako bih prevela „kif” i konačno se odlučila za reč užitak.
Metoda „Tri užitka dnevno” se sastoji u tome da svaki dan izdvojite vreme da se zaustavite i identifikujete tri stvari koje su vam se dopale. Trenuci koji su vam donosili zadovoljstvo ili vas činili radosnim. To takođe mogu biti trenuci ponosa, mira ili ljubavi. Setite se svakog dana, onoga što ste doživeli, videli, osetili, dodirnuli. Ljudi koje ste upoznali... Ukratko, sve ono što je u vama izazvalo pozitivnu vibraciju. O svemu se mora voditi računa, pa i o malim stvarima. To mogu biti ona mala obična zadovoljstva života, oni privilegovani trenuci koji su melem za dušu i srce. Svake večeri ih zapišite, izrazite kako ste se osećali, opišite kako se to dogodilo, šta je to izazvalou vama, svoju ulogu... i kako biste je mogli ponoviti.

Pokušajte najmanje nedelju dana. Efekat je još veći ako podelite svoja tri užitka. Postoje grupe na Fejsbuku, ali ovo deljenje je još bogatije sa vašim rođacima i prijateljima. Shvatićete da sam gest deljenja može da proizvede užitak!

Užitak je trenutak sreće. To je trenutak ili situacija koja podstiče da se zahvalimo nekome posebno ili životu uopšte. To može biti sirovo zadovoljstvo – kao što je jesti sladoled, popiti čašu vina, voditi ljubav – ili ono što Florens Servan-Šrajber naziva „trenutak blagostanja“.

Šta su trenuci blagostanja?

Trenutak blagostanja je momenat kada vas neka aktivnost potpuno apsorbuje i zaboravite na vreme i druge stvari oko vas.
Karakteristike trenutka blagostanja su:
● Preduzeti zadatak je ostvariv, ali izazovan i zahteva posebnu veštinu.
● Fokusirani smo.
● Trenutna aktivnost pruža trenutne povratne informacije.
Duboko smo angažovani i ne osećamo nikakav osećaj napora.
● Doživljavamo osećaj kontrole nad svojim postupcima.
● Cilj je jasan.
● Zaboravljamo na sebe.
● Gubimo pojam o vremenu.

Princip tri užitka dnevno nije nov. Ali ova metoda od tri užitka ostaje verovatno jedna od najboljih za ponovno otkrivanje sreće. Zaista, sreća se ne dešava sama od sebe. Ne isporučuje se za 24 ili 48 sati. Prema Florens Servan-Šrajber, odabir tri užitka dnevno znači jačanje vaše zahvalnosti i vežbanje pažnje. Radi se o tome da razmišljate o njima,
zapisujete ih u svesku ili ih delite naglas. To je odličan uvod u pozitivnu psihologiju. Ova dnevna rutina ima za cilj da uspostavi trajni način pozitivnog razmišljanja. Zaista, ova vežba, kroz njeno ponavljanje, omogućava vam da ponovo uravnotežite pozitivne i negativne aspekte u vašem mentalnom i emocionalnom prostoru. Pored toga, različite studije su pokazale da isticanje pozitivnog aspekta omogućava da više cenimo trenutke sreće u svom životu , da budemo realistični i da više ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Razvijanje ovakvog pogleda na život dovodi do toga da budemo pažljiviji i prisutniji u ovim trenucima, da bolje identifikujemo svoju ulogu u njima i našu sposobnost da ih kreiramo. Osim toga, usvajanjem navike pozitivnog razmišljanja, jačamo samopouzdanje i optimizam.

Lično koristim ovu metodu godinama i često preporučujem svojim klijentima.

Šta ako nemam tri užitka?

Svi imamo dane bez njih. Nekih dana, ili ništa ne ide dobro, ili ima toliko toga da se uradi...A to su možda baš najpoučniji dani. Jer kada na kraju dana odvojite vreme da potražite svoja tri užitka to vam daje priliku da se setite propuštenih trenutaka, da analizirate, da shvatite šta je nedostajalo da neka situacija bude pravi užitak.

Ova vežba vam omogućava da ne ostanete na negativnom već da drugačije pristupite situacijama, da pronađete pozitivno. I vrlo je verovatno da ćete i u tom „lošem” danu pronaći posebne trenutke: zagrejati se pored vatre, čuti omiljenu pesmu na radiju, osetiti miris sveže pokošene trave - sreća se često nalazi u malim stvarima. Usvajanje rituala od tri užitka dnevno je učenje da jednostavno uživate u životu i da uživate u malim stvarima koje „život znače”.

Izvor: Sensa/Marica Živković, Internacionalni sertifikovani coach