Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA OSTANETE MIRNI USRED OLUJE? Saznajte šta da uradite kada vas neko uvuče u sopstvenu dramu

Saznajte kako da ostanete uzemljeni kada je svuda oko vas tuđa drama.

 Šta da radite kada vas neko uvuče u svoju dramu? Izvor: Shutterstock

Klinički psiholog Skot Lajons predstavlja nekoliko praktičnih koraka koji nam mogu pomoći da se uzemljimo i umirimo kada se nalazimo usred dramatičnih okolnosti.
Svi koji su se zatekli u okolnostima u kojima su tenzije povišene, događaji haotični i emotivan naboj visok znaju da ovakvo iskustvo može da bude jako izazovno. Možda ste u takvoj situaciji imali utisak da gubite tlo pod nogama ili da se prostorija oko vas zavrti. Moguće je da ste osetili i da vam ponestaje vazduha ili trnce koji prolaze celim telom kao i opštu slabost. Tuđa drama u kojoj ste se zatekli deluje i na vaše misaone procese, na emocije ali i na telo - možete postati dezorijentisani, zbunjeni i odvojeni od sebe.

Bez obzira na to koliko ste snažni i imate jasne granice – sila oluje u kojoj ste se zatekli vas može pomeriti iz centra.
Saznajte šta možete da učinite kako biste ostali mirni i uzemljeni čak i kada se nalazite u kovitlacu tuđe drame.

Identifikujte pravu prirodu drame
Kada prepoznate da ste uvučeni u nečiji vihor – identifikujte okolnosti i nazovite ih njihovim pravim imenom. Možete sebi da kažete: „Ovo je njihova drama“, a zatim se podsetite zašto se to dešava i koje izbore imate.
Skot Lajons objašnjava da nas ponekada ljudi uvlače u svoje drame kao jedini način da osete povezanost sa nama. Mi imamo izbor da se ne povezujemo na taj način.
Takođe, oluja kojom smo zahvaćeni može da bude nečija neprerađena trauma koja se trenutno izliva na nas. Opet je na nama izbor da se izmaknemo korak unazad, jer ako dozvolimo da nas tuđi neprerađeni sadržaji preplave i budemo uvučeni u njih nećemo moći ni da ih razumemo.

Ostanite prisutni i povežite se sa sadašnjim trenutkom
Kada ste zarobljeni u dramskom vrtlogu, može da vam bude teško da se fokusirate na ono što se događa u sadašnjem trenutku.

Vratite se u sadašnji trenutak i svoje telo tako što ćete napraviti 10 dubokih udiasaja i izdisaja. Osetite toplotu dok vazduh ulazi i izlazi kroz nozdrve. Samo pažnju usmerite na svoj dah. Sada nagomilajte pljuvačku u ustima i osvestite kako se kreće kroz usta i grlo.
Otvorite lagano oči i osvrnite se oko sebe – navedite 5 boja koje vidite.
Oslušnite oko sebe – identifikujte 5 stvari koje možete da čujete.

Uzemljite se
Kada se nađemo u vrtlogu tuđe drame teško nam je da pronađemo sopstvenu fizičku i emocionalnu tačku oslonca. U tim trenucima glavni zadatak treba da nam bude da povratimo stabilnost i da se usidrimo i uzemljimo.

Stavite noge na pod. Čvrsto gurajte stopala o pod i osvestite kako vas tlo podržava.
Spustite ruke na zemlju ili na neku čvrstu površinu. Osetite kako se vaši mišići aktiviraju dok rukama pritiskate zemlju.
Stavite ruke na vrh glave i nežno pritskajte tu tačku – osetite kako vas gravitacija povlači od vrha glave kroz kičmu, karlicu i noge ka zemlji.
Sada ponovo preispitajte situaciju u kojoj ste se našli i razmotrite da li imate drugačiji osećaj ili drugačije viđenje okolnosti.

Vratite se sebi
Kada se uzemljite, usmerite pažnju ka sebi. Tuđa drama i njen intenzitet nam često skrenu pažnju sa sopstvenog tela, naših emocija i reakcija. U tim trenucima je važno da se vratimo sebi i osetimo kako se zapravo mi osećamo u tom trenutku.

Usmerite fokus na sebe i obratite pažnju na to kako se vi osećate.
Sada obratite pažnju na ono šta je vama potrebno u ovom trenutku i kako možete to da dobijete.

Ostanite fokusirani na ono što je stvarno
Kada se nađemo usred tuđe drame i oluje može nam delovati da više ne znamo šta je stvarno, a šta nije. Nemamo pravu sliku realnosti i jako je važno da tokom te oluje ne donosimo nikakve zaključke i da ne prosuđujemo.
Fokusirajte se na ono za šta pouzdano znate da je istina: nebo je plavo, trava je zelena, planeta je okrugla...
Ostanite pri činjenicama koje su apsolutne i nisu otvorene za tumačenje.

Otresite dramu sa sebe
Sve što je tuđa drama aktivirala se prenosi na okolinu i tragovi te drame i naboja mogu ostati u nama i kada sama oluja prođe.
Važno je da kod sebe i identifikujemo ostatke tih emotivnih naboja, a zatim i da ih se oslobodimo kroz neke aktivnosti. To mogu biti različiti rituali čišćenja ili boravak u prirodi.
Možete i doslovno sprat isa sebe ostatke tuđe drame pranjem ruku ili tuširanjem.
Efikasna može da bude i afirmacija: “Ono što je moje, moje je – ono što je tvoje, tvoje je.” Dok ponavljate ovu afirmaciju jednu ruku stavite na srce a drugu ispružite ispred sebe sa dlanom okrenutim ka spolja.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj