Svima nam je preko potrebno da se vratimo sebi, u tišinu i mir koji se nalaze unutar svakoga od nas – da pronađemo ono što će nam pomoći da se snađemo i preživimo u svakoj situaciji, osetimo punoću postojanja, mogućnost izbora, sreću, zadovoljstvo i ispunjenost. Upravo to se postiže malim ritualima uzemljenja, usporavanja i opuštanja.

Koliko god možda zvučalo mistično ili zahtevno, uzemljiti se jednostavno znači povezati se najpre sa svojim telom. Zato su tehnike uzemljenja osmišljene za preraspodelu energije iz naše glave ili uma u naše telo.

Uz povezivanje s telom, drugi aspekt uzemljenja odnosi se na obnavljanje naše veze sa Zemljom, tj. elementima iz prirode. Zamislite to ovako: svaka utičnica u kući ima žicu za uzemljenje, pa u slučaju kratkog spoja, žica za uzemljenje pruža put struji da se upije u zemlju. Iz perspektive uzemljenja, bez jedne takve „žice” naše telo, koje je stalno u dodiru sa različitim električnim uređajima, može završiti put uzemljenja. Drugim rečima, pošto smo odvojeni od prirode veštačkim materijalima, u našim telima se već dogodio kratki spoj, što rezultira učestalošću fizičkih, emocionalnih i mentalnih poremećaja.
Rešenje leži u povezivanju sa Zemljom. Dopuštanju da njeno posebno energetsko polje – blagotvorni elektroni, čestice negativnog naboja – sa Zemljine površine upiju, tj. neutrališu, sve slobodne radikale u našem telu, koji imaju pozitivni naboj, a uzrokuju hronične upale i bolesti.

1. Pratite svoj dah

Uzemljenje može biti lako poput disanja. Učiteljica joge Sandra Petra Pintarić predlaže uđaji pranajamu, vrstu opuštajućeg jogijskog disanja koja nas povezuje sa energijom elementa zemlje i stimuliše korensku čakru muladaru. Ova pranajama se naziva i „pobedničko disanje” jer uklanja nakupljene otrove, poboljšava nam koncentraciju i fizičku izdržljivost da bismo mogli da prebrodimo životne izazove, pomaže kod simptoma glavobolje i astme, problema sa sinusima, kao i napada panike.

Vežba disanja

Sedite u udoban položaj, neka vam kičma bude uspravna, grudni koš uzdignut, a ramena otvorena i opuštena.
Ispružite ruke i stavite dlanove na kolena (okrenute prema dole). Možete napraviti i gjan mudru (vrh palca i kažiprsta se dodiruju i formiraju krug, ostali prsti su ispruženi).
Udahnite polako do svog potpunog udaha – uđaji dahom, dok se grudi i ramena snažno dižu i otvaraju, brada se spušta prema grudima. Grudi treba da budu uzdignute kako bi se postigao puni kapacitet daha i pluća.
Zadržite dah nekoliko sekundi dok kontrahujete mišiće anusa (ashvini mudra). Zatim otpustite kontrakciju i izdahnite polako, snažno, glasno i potpuno, nežno stežući ulaz grkljana, kao pri gutanju ili glasnom zviždanju. Uđaji disanje treba da teče glatko u području zadnjeg dela grkljana, a vazduh dok prolazi kroz njega proizvodi zvuk poput laganog hrkanja.
Ponovite ovu vežbu disanja 6–12 puta i nakon toga ostanite nekoliko trenutaka u tišini.

2. Kristali

Kristali koji se povezuju sa korenskom čakrom i energijom uzemljenja snažni su kamenčići poput hematita, jantara, pirita, galena, dimnog kvarca (čađavca), narandžastog ili mandarin kvarca i okamenjenog drveta. Pomoći će vam da odagnete osećaj nesigurnosti, teskobe i okrepiće vas. Ove kristale možete da koristite u raznim prilikama, na primer, tokom meditacije za aktiviranje i čišćenje korenske čakre ili za vreme mindfulness vežbe, a možete jedan odabrani kamenčić da nosite u džepu kao stalni podsetnik na uravnoteženje i uzemljenje.

3. Položite ruku na srce

Jednostavni čin polaganja ruke na srce možete primeniti bilo kada da biste se „vratili” u sadašnji trenutak. Kada osetite kako kuca vaše srce, dobićete moćno sredstvo za smirenje nervnog sistema, stvaranje sigurnosti, bivanje u sosptvenom telu i osvešćivanje trenutnog emocionalnog iskustva, umesto da ga potiskujete. Dovoljno je položiti desnu ruku na srce, zatvoriti oči i duboko udahnuti i izdahnuti 5–6 puta.

4. Jutarnje istezanje

Spustite se četvoronoške na pod, klečeći na obe noge i oslanjajući se na obe ruke. Dodirivanje tla šakama i stopalima, kao i lagano izvođenje nekoliko položaja joge, kao što je, na primer, Pozdrav Suncu, povezujući se sa dahom, omogućiće vam da dan započnete u mirnom i opuštenom stanju. Osim joge, uzemljenje će vam pružiti i tai či, ples ili hodanje. Sve ove nežne vežbe mogu vam pomoći da se povežete sa svojim telom i dahom i da se rešite stresa.

5. Nega tela

Koliko god banalno zvučalo, postoji nešto magično, fokusirano i opipljivo u trenucima koje posvetimo nezi tela, bilo da uradimo ritual čišćenja pilingom i maskom od gline, masiramo se biljnim uljima ili uronimo u detoksikacijsku kupku sa epsom solju. Šta god odaberete, koristite isključivo prirodne, nerafinisane proizvode (bez hemijskih aditiva), a još bolje će biti ako ulepšavajuće, opuštajuće preparate napravite sami prema receptu aromaterapeutkinje Anamarije Pažin Morović.

6. Eterična ulja

Mirisne esencije određenih eteričnih ulja mogu vam pomoći da se uzemljite, opustite i osetite moć sadašnjeg trenutka. Neka od ulja koja možete probati u tu svrhu su tamjan, sandalovina, kedar, lavanda, pačuli, bergamot, vanila, vetiver, a možete upotrebiti i ono koje vama lično pruža smirenje i ravnotežu. Nanesite nekoliko kapi na papirnatu ili pamučnu maramicu i duboko udahnite nekoliko puta.

7. Ishrana

Obogatite ishranu začinima koji greju. Đumbir, kurkuma, cimet i kim koriste se u ajurvedskim jelima zbog njihovih sposobnosti uzemljenja i uravnoteženja. Na pari kuvana ili blanširana hrana može vam takođe pomoći da se osećate sito, nahranjeno i fokusirano. Uživajte u kariju, varivima, sporo kuvanim jelima i potažima. Ako želite da napravite korak dalje, jela pripremajte u glinenom posuđu, jer ono ne reaguje štetno pri dodiru sa namirnicama, daje zdravu toplotu, a jelo poprima posebno finu aromu.

8. Zelena terapija

Uroniti ruke u zemlju je sjajan način da se uzemljite i napunite energijom. Za to nije nužno da imate vrt. Sađenje ili presađivanje sobnih biljaka u vašem domu imaće slične blagotvorne fizičke efekte, kao i šetnja šumom, a ako imate „zelene prste”, svoj dom ukrasite cvećem i ostalim biljem, jer to je još jedan način uzemljenja u zatvorenom. Čak i samo sedenje pored biljaka ili svesno zalivanje cveća može vam pomoći da upijete njihove moći isceljenja i uzemljenja.

9. Zakoračite u prirodu

Terapija shinrin-yoku, tzv. šumska kupka, svojim blagotvornim delovanjem isceljuje telo, ali je i prekrasan način da se duhovno prizemljite. Prošetajte obližnjim parkom, gradskom šumom ili pored reke, neka oko vas bude puno drveća, lišća ili drugih prirodnih resursa (voda, more, planine) i provedite neko vreme duboko dišući, puneći dijafragmu i posmatrajući okruženje (bez telefona jer oslabljuje našu auru – sva zračenja koja ispušta imaju pozitivno naelektrisanje, a zemlja i planeta imaju negativno). Zamislite da ste povezani sa svim tim prirodnim elementima na otvorenom iako su potpuno odvojeni od vas. Pokušajte da ne ubrzavate hod i ne žurite. To je vežba usporavanja i ponovnog povezivanja sa samim sobom i prirodom.

10. Osmislite svoju kutiju prve pomoći za uzemljenje

Postoje kutije i ormarići prve pomoći za posekotine, ogrebotine, rane, ali šta je s malim setom predmeta koji nam mogu doneti radost, mir i osećaj smirenosti? Zašto ne biste osmislili uzemljujući pribor za prvu pomoć, koji će vam uvek biti pri ruci kada osetite da niste prisutni. Na primer, vaša kutija, fioka ili ormarić za uzemljenje može sadržavati omiljeni čaj ili kakao, eterična ulja, losion za telo, molitvenik, dnevnik, masažer, pismo ili crtež vašeg deteta, prirodnu mirisnu sveću, fotografije sa putovanja, anđeoske karte... Važno je da odabrani , da bude ono najbolje u vama, pomažu vam da se na zdrav način nosite sa svojim trenutnim emocijama ili se povežete sa nečim većim od vas samih. Napravite za sebe ovaj komplet za prvu pomoć jer ćete se lakše i brže smiriti ako već imate sve unapred pripremljeno.

11. Vizuelizacija

„Korenje drveta”
Jedan od najmoćnijih alata za kreiranje željene stvarnosti je vizuelizacija, a ovu predivnu uzemljujuću vizuelizaciju prenosimo vam iz knjige The Art of Wellbeing, wellness coach-a Meredit Gaston. Zamislite korenje drveta koje je snažno učvršćeno u zemlji. Čak i kada vetar povija grane drveta, njegovo korenje ostaje duboko uzemljeno. Mentalno vidite korenje i osetite njegovu snagu. Zamislite na trenutak da i vi imate korenje kojim se čvrsto držite u tlu. Možda biste voleli da zamislite da korenje raste iz vaših stopala i grana se u zemlji. Vaše korenje je veoma pouzdano i jako. Ako ste uzrujani, znajte da je ono toliko snažno da vas sa lakoćom učvršćuje i uzemljuje. Kada god se osetite preopterećeno, prisetite se ove vizuelizacije i spojite se sa svojom snagom. Vaše korenje je čvrsto i duboko, zemlja vas drži.

Izvor: Sensa/Sensa.hr