Pranayama se sastoji iz dve reči, a to su prana i (a)yama. Koren reči pra znači kontinuiran, a na znači pokret. Tako, prana znači životna energija koja je u konstantnom pokretu. Yama znači voljno korišćenje te pokretačke sile u određene svrhe. Otud, pranayama je inteligentno korišćenje prane u pročišćavajuće, regenerišuće, energizujuće, harmonizujuće, isceljujuće i transformativne svrhe, i to na način da se ne naruši njena osnovna sloboda.

Kako treba da vežbate jogu tokom proleća: najbolje prolećne asane za obnavljanje energije i otvaranje srca

Inače, u žargonskom prevodu pranayame kao disajne kontrole, naslućuje se usiljeni kontekst u kome disanje upravo gubi svoju slobodu i spontanu relaksiranost. Prema tome, da se to ne bi desilo, ne smemo da gubimo iz vida da je yama(u pranayami) pre svega ayama, što znači dozvoljavanje slobode disanju, a ne kontrola.
Stoga, iz perspektive hatha joga prakse, to znači da dopuštamo energiji disanja, tj. prani, da nas pokreće i vodi - i to na svim nivoima - u pravcu sve veće slobode od vezanosti za fiksirane perspektive i obrasce ponašanja, i to je glavna uloga disanja, ili pranayame, u praksi joge.

Da bi disanje vršilo svoju ulogu kao pokretačka i ujedno smirujuća sila - što je srce joge - ono mora da bude slobodno i relaksirano, a pogotovu dok ga vešto (tj. namerno) usmeravamo kroz linije energija, tj. od centra ka udovima sa udahom i obrnuto sa izdahom.

4 jednostavne i čudesne vežbe protiv stresa: evo kako da lečite i jačate telo jutarnjim istezanjem

Ono što se, pak, da primetiti kod mnogih jogina i jogija, koji očito pogrešno vide i interpretiraju pranayamu, je činjenica da besumučno vrše kontrolu nad i onako kontrolisanim procesom disanja, i ne znajući da, upravo tako osujećuju dolaženje u poravnanje sa inteligentnom energijom (pranom), bez koje nema istinskog pročišćenja, harmonizacije, isceljenja i transformacije.

Dakle, još jednom da naglasim: ono što treba da naučimo na joga prostirci, kao i u životu, nije kontrola disanja, već kako da dozvolimo disanju da bude slobodno u svom konstantnom pokretu i da nas vodi do slobode - ili onoga šta je joga stvarno.

„Koji god pokret ili joga asanu praktikujete, dozvolite osnovnom disajnom obrascu širenja i skupljanja da se izražava kroz vas u svakom trenutku. Onda će vaša praksa postati kao ples u kojem vas vodi nevidljivi partner disanje." - Donna Farhi

Izvor: Lovesensa