Da li volite da pišete? Super! U ovom videu psihološkinje Tomice Šćavine saznaćete kako da procenite napisano, kako da se nosite sa unutrašnjim kritičarem, kome da izložite, a kome ne izložite svoj tekst, zašto je važno istražiti svoje kreativne blokade i kako se povezati sa dubljim slojevima sebe koji žude za komunikacijom.

1. Zapišite sve što smatrate vrednim, crticu iz svog dana, ideju za kratku priču, film, roman... Jednog dana to može postati nešto veliko.

2. Prepoznajte negativnog kritičara tako da ne ometa vaš proces pisanja i prestane da vas sprečava da bilo šta uradite. Zapišite na papir sve što vam kaže, kako se osećate u svom telu dok ga slušate, dajte mu prostora da se izrazi. Onda shvatite da on trenutno nema nikakvu pozitivnu svrhu.

3. Izlažite se samo onima kojima verujete. Konstruktivna kritika zaista može pomoći, ali ako se osećate loše nakon nečije kritike, da li je zaista vredno da se ponovo izložite toj osobi? Važno je da vas neko emotivno podržava, ukazuje na vaše greške kako bi vas obogatili, a ne osiromašili. Takođe, nemojte slušati samo one koji su izuzetno oduševljeni i ne razlikuju pravilno šta je šta u vašoj priči.

4. Istražite kreativne blokade. Nema ih bez razloga. Niste se slučajno zaustavili na tom mestu. Ne odustajte jer su ova mesta važna za istraživanje. Zaglavljeni ste u sebi, pa ste i u tekstu. Obično su to neka nesvarena iskustva iz prošlosti.

Kako se povezati sa dubljim slojevima sebe koji žude za komunikacijom - saznajte u videu:

 Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: