Kreativnost je neuhvatljivi kvalitet koji svako oseća u svojoj dubini. Najneuhvatljivija alhemijska supstanca koja čini život i stvaralaštvo magičnim. Zbog naših blokada, sopstvenih pogrešno interpretiranih obrazaca i skepticizma okoline nekada prođe ceo život a da ne uspemo da svoju kreativnost oslobodimo i razvijemo do punog potencijal.

Često umetnici iz senke biraju srodna zanimanja koja ih drže u dodiru sa njihovim snom, ali nikada do potpunog ispunjenja. Mnogi pisci ili dramaturzi koji imaju blokadu rade kao novinari ili pišu reklame za film. Mnogi neosvešćeni umetnici postaju stručnjaci u teoriji umetnosti i tako sa strane, sa puno podrške podučavaju druge, ohrabrujući ih da ostvare svoj talenat.

U ohrabrenjima koje upućujemo drugima često nalazimo reči koje nesvesno upućujemo sebi. Dijalog sa sobom često zamenjuje druge dijaloge, ponekad toliko uspešno da i zaboravimo kome je još upućen podsticaj i ohrabrenje. Nekad se dešava da biramo prijatelje ili partnere koji se bave umetnošću i na taj način ostvarujemo emotivnu vezu sa našim snom.

Vežbe koje nam Džulija Kamerun nudi i koje su opisane u knjizi „Put umetnika" nisu namenjene samo umetnicima. Namenjene su svima koji bi da ispunjenije i kreativnije žive i da dođu u dodir sa sobom, svojim sopstvenim mislima i željama. Kada počnete da sprovodite Džulijine umetničke zadatke možete očekivati brojne pozitivne promene u sebi i svojoj okolini.

Bez obzira na to koliki smo skeptici i kakav odnos gajimo prema religiji i duhovnosti istina je jasna - duhovnost nas vodi ka kreativnosti i kreativnost nas vodi ka duhovnosti. Sama reč kreativnost potiče od latinske reči creatio što znači stvaranje, a oduvek se smatralo za vrhunski poklon i privilegiju božanskih energija. Ako se dovoljno otvorimo ka duhovnosti, pustićemo i dozvolićemo toj isceljujućoj energiji da prođe kroz nas i da u našu svest i život unese preko potrebne i dugo očekivane promene.

Terapija pisanjem

Jedan od najlakših načina da dođemo do riznice našeg nesvesnog su jutarnje stranice, nešto poput slobodnog asociranja u psihoterapiji, s tim da ste u ovom procesu sami sa sobom i možete slobodnije dati oduška sebi da pišete o čemu god hoćete, na način na koji želite. Reč je o 3 stranice koje ćete pisati svako jutro, čim se probudite. One ne moraju zvučati logično ni sređeno ni pametno. Shvatite to kao pražnjenje uma od svih trivijalnosti koje vam prolaze kroz glavu. Nekada je to problem koji vas opseda i tera da ga po ceo dan vrtite po glavi.

Nekada je to obično preslišavanje poput „Šta treba danas uraditi, kupiti paprike, platiti struju, odvesti dete u vrtić". Vrlo je važno da ne preskačete jutarnje stranice. One ne moraju zvučati mudro, pametno ili sređeno. Najbolje je da uopšte ne razmišljate o tome kako zvuče. U pitanju je automatsko ispisivanje prvih jutarnjih misli sačinjenih od svega što vam prvo padne na pamet. Kada završite sa ispisivanjem (za šta će vam otprilike trebati pola sata), zatvorite svesku i ne čitajte ništa od napisanog. Nemojte to raditi bar prvih nekoliko nedelja.

Vrlo brzo osetićete pozitivan efekat ove vežbe. Ponekad ćete se setiti sna koji bi vam inače pobegao. Ponekad će vam se desiti da automatski ispisujući tri stranice pisanog teksta dođete do rešenja problema koji vas je dugo mučio, ali to nije osnovna svrha obavljanja ovog rituala. Jutarnje stranice nisu posvećene (samo) piscima i nemaju veze sa umetničkim pisanjem. One su način da na papir prikujemo naše misli, one dosadne, trivijalne, pune besa i neizvesnosti i pustimo da ono tananije, lepše i razigranije lakše izađe na površinu.

Položaj prstiju za ranu zoru: Ushas mudra budi seksualnost i kreativnost...

Terapija pisanjem ne služi samo za jačanje i pokretanje stvaralačkog potencijala u oblasti umetnosti, mada će se tokom dužeg vremenskog perioda to sigurno desiti. Plesači koji su ih koristili primetili su da lakše pronađu balans, advokati su tako opušteniji i elokventniji u sudnici, a mnogi među onima koji ih primenjuju kažu da su postali opušteniji i rasterećeniji u odnosima sa dragim ljudima i porodicom.

Druga osnovna funkcija jutarnjih stranica je razbijanje duboko usađene umetničke predrasude koja glasi "Za stvaranje treba da budeš raspoložen". Vremenom ćete shvatiti da je kontinuitet - istrajnost u radu važan isto koliko i inspiracija ili žar stvaralačkog entuzijazma.

Početnik koji je krenuo na jogu u početku je u stanju da se samo fokusira na disanje, a posle godinu dana kontinuiteta biće iznenađen brojnim promenama koje je uspeo da postigne radeći na svom telu i umu. Zato je praćenje rezultata i njihovo zapisivanje iz nedelje u nedelju važan deo procesa buđenja uspavanih potencijala. Posle određenog vremenskog perioda bićete ponosni na ono što ste malo po malo, izdvajajući pola sata od jutra, postigli.

O umetničkim sastancima

Umetnički sastanak je druga važna stvar koju morate priušiti sebi. Da biste bili u dobrom odnosu sa samim sobom, morate provoditi kvalitetno vreme u samoći. To je trenutak, možda oko 2 sata nedeljno kada ćete raditi ono što zaista želite. Često terapijsko pitanje za parove koji imaju problem u vezi je „provodite li kvalitetno vreme sa drugom osobom". Umetnički sastanak neće samo poboljšati vaš odnos sa sobom samima i pomoći da lakše doprete do onog dela sebe koji ste zanemarili ili zaboravili. Isto tako primetićete da su se i odnosi sa drugim ljudima poboljšali, postali lakši, laganiji, leptirastiji.

To je očekivan i željen efekat ovih sastanaka sa samim sobom. Ko zna da uživa i sasluša sebe znaće to na pravi način da uradi i sa voljenim drugim. Ko ne ume da dođe u kvalitetan odnos sa sobom neće umeti da uspostavi ni trajan i dobar odnos sa drugim. Džulija Kamerun skreće pažnju na činjenicu da su u programu buđenja kreativnosti umetnički sastanci nešto što se najčešće izbegava.

Dva sata nedeljno deluju bezazleno i malo u odnosu na celu nedelju ali videćete kako će vam u pojedinim trenucima biti teško da sebi priuštite to vreme. Shvatite to kao vrstu prevazilaženja straha od bliskosti sa sobom, a zatim i sa ljudima koji su deo vašeg života.

Na početku nedelje, isplanirajte šta bi vas ove nedelje učinilo srećnim. Možda će to biti aromatična kupka, odlazak u bioskop ili muzej, razgledanje enciklopedije o prerafaelistima ili pravljenje parfea od lešnika, zaista nije važno. Važno je da uspete da svake nedelje to vreme priuštite sebi, makar se umotali u ćebe i hipnotisano zurili u kišu koja pada. Samoća oslobađa kreativnost.

PageBreak

Vežbe za buđenje kreativnosti

Program za buđenje kreativnosti koji traje 12 nedelja podrazumeva dosta igre, zabave ali i susreta sa samim sobom. Uz pomoć afirmacija koje ćete odabrati (ili osmisliti svoje) razbijaju se, jedno po jedno, negativna uverenja racionalne strane ličnosti koja sprečava da ono iskonsko, nesvesno izađe na površinu i poprimi svoj oblik. Jutarnje stranice kao osnovni alat buđenja nesvesnog u najvećem broju slučajeva se toliko zavole da postane redovan ritual svih zadovoljnih i srećnih, oslobođenih umetnika. One na njih deluju poput prve jutarnje kafe za razbuđivanje kreativnosti.

Prirodno je da se razne uspavane i potisnute emocije oslobađaju tokom ovih 12 nedelja. Potisnute emocije nisu nikada potisnute bez razloga i realno je očekivati da će s vremena na vreme isplivati bes, tuga, apatija, ali i jaka želja da prekinete proces pre vremena i da se vratite starom, bezbednom načinu života. Ako ste unapred upoznati sa emocijama koje vas vrebaju pred vratima sopstvenog stvaralačkog raja biće vam lakše da se za njih pripremite. Proživite svaku emociju, sa svešću da će nakon nje doći ono što očekujete.

Za ove vežbe nije potrebno puno vremena, ali je potrebno puno volje da se to vreme u određenom vremenskom roku zaista odvoji i ispoštuje. U proseku, neće vam biti potrebno više od sat vremena dnevno, a rezultati će biti čarobni.

Prva nedelja: razbijanje negativnih uverenja.

Ja to ne mogu, ja nemam vremena za to, sada je kasno, nemam dovoljno obrazovanja, neću moći da živim od svoje umetnosti... Sve su to misli koje vam prolaze kroz glavu i kojih se nije lako osloboditi. Vrlo je važno da za svaku negativnu misao koja vas opseda nađete adekvatan pozitivan obrazac i da ga na vreme upotrebite. Svakodnevno izgovaranje afirmacija zaista menja svest.

40 sekundi za autentičan život: šta rade pravi kreativci...

Uzimajte ih kao lek ujutru ili uveče, a svaki put kada osetite teskobu i napad starih uverenja ponavljajte svoje nove, zdravije obrasce i čekajte da počnu da deluju.
Zapišite svoje blokade i zamislite se nad njima. Od koga one potiču, da li od nedostatka podrške oca, majke, neuspelih umetničkih pokušaja.

Shvatite afirmacije kao dijalog sa sobom. Kada sazrimo, shvatimo koliko je nedelotvorno kriviti druge za manjak samopouzdanja i tapkanje u mestu. Svako ohrabrenje koje je u našem životu izostalo biće nadoknađeno ovim lekovitim izjavama.

Druga nedelja: zdravo postavljanje granica.

Kada počnete sa velikim ciklusom promena verovatno ćete poželeti da se nekome pohvalite ili da sa nekim to podelite. Kada započnete neku promenu često će se pojavljivati ljudi koji će svojim zahtevima, kritikama ili praznim pričama oduzimati vašu volju, strpljenje i energiju. Možda su neki od njih vama bliski ljudi. Unapred odredite kako ćete na pristojan ali odlučan način zaštititi svoje vreme i misli od energetskih vampira. Uvek je dvoje u tom mučnom procesu....

PageBreak

Uživanje u tišini

...Preispitajte odnose sa bliskim ljudima, bez osuđivanja i loših emocija. Ne zaboravite da ste te ljude nesvesno sami odabrali da bi odložili i onemogućili sopstveni rast i razvoj. Da li pijete kafu i vodite isprazne razgovore sa prijateljicom, rešavate tuđe „nerešive" probleme ili ste u vezi sa partnerom koji vas ne podržava i uzima mnogo više nego što je spreman da vam pruži zauzvrat. Razmislite koji stvaralački proces i pozitivnu promenu uspešno blokirate ovom vezom.

Treća nedelja : suočavanje sa negativnim emocijama

Ako ste nastavili sa pisanjem jutarnjih stranica i umetničkim sastancima već ste oslobodili ogromnu količinu energije. Ponekad možete osetiti nalet snage ili inspiracije ali nekad te emocije mogu biti negativne poput besa, stida ili apatije. Umetničko stvaralaštvo je na neki način ogoljavanje, ono je istovremeno priznavanje sopstvene istine ili iznošenje mračnijih delova sopstva na videlo koje inače odbacujemo i krijemo. Važno je da razumemo da i taj neprihvaćeni deo sopstva, takozvana Senka svojim osvešćivanjem( i uobličavanjem) donosi isceljenje. Bes je takođe dobar pokazatelj, on nam jasno i intenzivno stavlja do znanja šta u našem životu ne odgovara i šta treba menjati.

Četvrta nedelja: potreba za prekidom procesa i vraćanjem u bezbedno, staro ja.

Tokom ove nedelje može se javiti jaka potreba da izbegnemo pisanje jutarnjih stranica. Ovo je obično povezano sa oslobađanjem emotivnog tereta kog želimo da se oslobodimo. Prekidanje pisanja jutarnjih stranica delovaće kao brz način zaustavljanja ovog bolnog procesa. Međutim, ako istrajete, shvatićete da su se mnoge stvari već promenile, zato je ove nedelje vaš zadatak beleženje malih ali bitnih promena koje su se već desile.

Možda se sada jasnije prisećate svojih snova ili je razgovor sa drugima postao bogatiji, življi. Jutarnje stranice su tu i da otkriju nove delove zapostavljene ličnosti. Možda iznenada posegnete za komadom garderobe koji nikada do sada ne biste odabrali ili otkrijete čari novog muzičkog žanra. Jutarnje stranice su tu da bi vam otkrile vaš pravi identitet, ali i da vam ukažu na ono što vas pogađa, plaši ili koči. Poslušajte glas sopstvene podsvesti i prepustite se promeni.

Peta nedelja: povezivanje sa Izvorom i praćenje znakova.

Naša kreativnost je deo nas samih ali istovremeno pripada i božanskoj, višoj stvaralačkoj energiji čiji je izvor neograničen. Postoji viši um u kom se rađaju ideje i koji nas vodi na putu njihovog ostvarenja. Nazovite svoj Izvor imenom kojim god želite i koje vam je blisko. Shvatite ga kao višu energiju koja vas vodi prema (vašem) najvišem dobru. Čišćenjem i usavršavanjem sebe približavamo se tom izvoru i molimo ga za nadahnuće. "Tražite i biće vam dato" - toliko je jednostavno.

Kada shvatimo šta želimo u naš život će uploviti događaji i ljudi koji nas približavaju cilju koji smo postavili i celim srcem poželeli. Obratite pažnju na niz sinhroniciteta koje vaša namera pokreće - možda ste poželeli da upišete kurs vajarstva i već sledećeg dana slučajno ugledali oglas koji ste tražili. Prvi korak je svakako želja i odluka. Međutim, na zamršenom putu oslobađanja kreativnosti mnogi inhibirani umetnici su skloni da shvataju ove male božanske poklone kao slučajnost i da preskaču dobijene šanse. Ne upadajte u zamku. Iskoristite ih.

Šesta nedelja: uživanje u tišini.

Ovo je jedan od najizazovnijih i najplodonosnijih zadataka. Uživanje u tišini podrazumeva jednonedeljno odricanje od suvišnih razgovora, novina, gledanja televizije, filmova pa čak i čitanja omiljenog romana. Vreme koje provodite u tišini osmislite kako želite, okrečite sobu, posadite biljku, izađite u šetnju, kuvajte ili se igrajte sa kućnim ljubimcem. Zaustavljanjem svih ostalih glasova oko sebe, vaše misli će dobiti jasniji obris i moći ćete, kada za to dođe vreme, da ih upotrebite u narastajućem stvaralačkom impulsu.

Sedma nedelja: iscrtavanje mape ljubomore.

Zablokirani umetnici, hteli to da priznaju ili ne, često osećaju ljubomoru prema stvaraocima koji su već uradili ono što oni odavno priželjkuju. Ove nedelje nacrtajte mapu ljubomore u 3 kolone. U prvoj koloni napišite ime osobe koja u vama izaziva ovo neprijatno osećanje. Druga kolona neka bude posvećena postignućima te osobe, a treća stvarima koje želite ili "mislite da možete uraditi bolje". Ne dozvolite da vas loša osećanja obuzmu i parališu. Umesto toga, bacite se na posao.

Osma nedelja: plan delovanja

Do sada ste već stekli neku ideju o tome kako bi vaše delo trebalo da izgleda. Međutim, umesto da pišete vi već razmišljate hoćete li naći izdavača, hoće li delo biti prihvaćeno ili da li ćete uspeti da ga uobličite u željenu formu. Gubljenje vremena na razmišljanje o stvarima koje se još nisu desile samo podstiče nove kreativne blokade. Stvaralaštvo podrazumeva akciju.

Napravite plan delovanja. Realno odredite stvari koje možete da uradite ovde i sada. Napravite cilj koraka koje možete da pređete za jedan dan, zatim povećajte ulog na jednu nedelju, tri meseca ili godinu...

PageBreak

Umetnost kao ogledalo života

...Svakog dana izdvojite bar dva sata da zaista uradite nešto, zaustavljajući misli o mogućim problemima.

Deveta nedelja: vizualizacija

Svakog dana vizualizujte ostvarenje svog cilja. Možda je najzgodnije vreme pred spavanje, kada smo potpuno opušteni i kada nam razne misli dolaze u svest.

Skupite slike, motivišuće rečenice, sve što će vas živo podsticati na srećan ishod događaja i zapišite ih u posebnu svesku. Držite je na radnom stolu i kada vam ponestane entuzijazma, uživajte u slikama koje će uskoro postati vaša realnost.

Deseta nedelja: dnevnik loše potrošenog vremena.

Svako od nas poseduje bar jednu lošu naviku koja nas blokira da budemo ono što jesmo, nešto u šta bežimo i što nam troši dragoceno vreme rada na sebi i svom delu. Možda je to hrana, alkohol ili nesrećna ljubav. Napravite dnevnik loše potrošenog vremena i stvari kojih želite da se oslobodite. Primećujete li da pribegavate ovim odbranama u trenucima kada želite da stvarate. Sa menjanjem navika počnite polako ali odlučno. Osvešćivanje loših obrazaca ponašanja je prvi korak, a rad na njihovom smanjivanju će vas ojačati.

Kreativnost: energija koja dolazi iz dubine bića...

Jedanaesta nedelja: umetnost kao ogledalo života.

Vaš život se odražava na vašu umetnost. Vaša umetnost se odražava na kvalitet vašeg života. Umetnici koji ne stvaraju ostaju nezadovoljni i frustrirani ljudi i to će se, pre ili kasnije, odraziti na sve sfere života. Talenat za umetnost može biti dar ili prokletstvo, zato ove nedelje obećajte sebi da ćete se ponašati odgovorno prema svom talentu. Negovanjem umetničkog sna koji ste sebi postavili dozvoljavate sebi da živite srećan život, do potpunog ispunjenja.

Dvanaesta nedelja: tajanstvena spona duše i tela.

Ovo je nedelja u kojoj ćemo na svesniji i odgovorniji način razmišljati o svom telu i duši. Telo podržava dušu, duša podržava telo. Fizička aktivnost koja nam prija - brzi hod, trčanje, plivanje ili joga pomaže nam da promenimo fokus u trenutku kada misli postaju zamršene i ne dozvoljavaju ideji da se rodi. Svako se posle svog omiljenog treninga oseća preporođeno, jako i spremno na nove poduhvate. Iskoristite ovaj trik svaki put kada upadnete u zamku stvaralačkog dremeža.

Afirmacije:

1. Mi sami smo kreacije. I zauzvrat moramo da nastavimo čin kreativnosti tako što ćemo i sami biti kreativni.

2. Kreativnost je božiji dar. Kada je upotrebljavamo, vraćamo svoj dar Bogu.

3. Naši kreativni snovi i čežnje dolaze iz božanskog izvora. Kada se približavamo našim snovima, približavamo se Bogu.

4. Moji snovi potiču od Boga i Bog ima snagu da ih ostvari.

5. Dok stvaram i slušam, Bog će me voditi.

6. Moja kreativnost isceljuje i mene i druge.

7. Dok slušam stvaraoca u sebi sledim pravi put.

8. Imam volju da iskusim sopstvenu kreativnu energiju.