Pošto naš radni život zauzima veliki deo našeg dana, ima smisla da želimo da se slažemo sa našim kolegama i provodimo dane u prijatnoj atmosferi. Stalo nam je do toga da se međusobno poštujemo i uvažavamo kako bi i posao išao glatko. 
Ako radni dan provodite u takvoj prijatnoj atmosferi onda zaista imate sreće. Međutim, to nije uvek slučaj!
Neki od nas rade u atmosferi u kojoj se osećaju da je svaka reč ili korak potencijalna opasnost i kreću se kroz svoj radni dan kao po miskom polju. Dešava se da na poslu imamo jednog ili dvoje saradnika kojima se toliko ne dopadamo da im postaje nemoguće da obuzdaju svoje reakcije i prevaziđu svoju odbojnost. Njihovo ponašanje vas može dovesti u niz neprijatnih situacija a ako ste se zapitali da li vas neki kolega s posla baš ne voli predstavljamo 10 jasnih pokazatelja da je to tako.

1. Često vas prekidaju

Ovo je uobičajeno ponašanje koje pokazuje izvestan stepen netrpeljivosti. Naravno, ponekada kolege prekidaju druge, jer su preterano entuzijastični da podele svoje ideje. Ali ako određeni kolega ili određena koleginica prekida uvek samo vas onda postoji obrazac koji treba da uočite. To je potez koji treba da vas potkopa i pokazuje znake pasivne agresije. 

2. Uvek vas ispravljaju i ukazuju na vaše greške

Povratne informacije na poslu su dragoceno sredstvo koje nam pomaže da rastemo. Međutim, postoji tanka linija između iskrenih, dobronamernih povratnih informacija i zlonamernog prigovaranja.
Ukoliko neko često ukazuje na vaše greške i ispravlja vas čak i za najbanalnije stavi to je u najvećem broju slučajeva sa namerom da vas ponizi pred drugima. A koliko god da su spremni da vas isprave toliko nisu spremni da vam pomognu.

3. Nikada vam ne pomažu

Načešće vam neće pomoći čak i kada je očigledno da sa nekim zadatkom imate problema. Ništa ne govori glasnije "ne sviđaš mi se" od saradnika koji nije spreman da uskoči kada je potrebno.

4. Oni preuzimaju zasluge za vaš rad ili ideje

Ako vaša koleginica ili vaš kolega često vaš rad ili ideje predstavljaju kao svoje to je zaista crvena zastavica za odnos. To ne samo da pokazuje da ne cene vaš doprinos, već pokazuje i koliko daleko će ići da se uzdignu.
Činjenica je da će pravi profesionalac, bez obzira na osećanja odati priznanje tamo gde zasluga pripada.
Dakle, klonite se bilo koga ko je voljan da pređe preko vas kako bi se popeli na lestvici.

5. Ne slave vaša dostignuća

Još jedan znak da vas kolega ne voli je nedostatak entuzijazma kada uradite nešto fantastično. Ako dobijete velikog klijenta ili završite težak projekat, oni vam neće čestitati. Verovatnije će se pretvarati da nije ništa posebno.
To bi trebalo da vam ukaže na to da nešto nije u redu. To može biti ljubomora ili antipatija, ali šta god da je, njima definitivno ne prija kada vide da dobro radite.

6. Imaju veoma takmičarski odnos 

Očigledno, činjenica da oni ne slave vaša dostignuća ukazuje na još jednu stvar – tu postoji ozbiljna konkurencija.
Nadmetanje ne mora samo po sebi da bude loše ako je usmereno ka zajedničkom cilju i ako imamo zdrav takmičarski duh. Ali kada neko pokušava da vas pobedi po svaku cenu - to je već druga stvar. 

7. Pasivno-agresivna prepiska

U prepisci koriste previše formalan jezik. Ili nejasne izjave za koje se čini da iza sebe imaju neku drugu poruku.
Pasivno-agresivne poruke su posebno nezgodne, jer ne postoji mogućnost da dobijemo punu informaciju i kroz neverbalne znakove. I tako ne znate u kome duhu je ta poruka napisana. Ako vidite da je ovakav način prepiske konstanatan onda je jasno da postoji netrpeljivost i provokacija..

8. Izbegavaju kontakt očima ili vam ne prilaze blizu

Govoreći o govoru tela, kako se ponašaju kada ste licem u lice s njima? Da li održavaju stalan kontakt očimaili skreću pogled i drže se podalje od vas? Ako neko iznenada postane zaokupljen svojim telefonom ili krene da sređuje stvari po svom stolu kada uđete u prostoriju, bilo šta da izbegne kontakt očima... to je malo zbunjujuće. A zabrinjavajuće je ako to rade samo kada ste vi u pitanju.

9. Retko razgovaraju sa vama

Ne upuštaju se u razgovore sa vama dok sa druge strane sa drugim kolegama lako održavaju komunikaciju.  Ako su razgovorljivi sa drugima, ali se drže dalje od vas, to je prilično jasna poruka. U najmanju ruku, to je znak da im nije ugodno u vašoj blizini.
I naravno, ako ne mogu čak ni da razgovaraju sa vama, sigurno je za pretpostaviti  da će i naredni pokazatelj uskoro da se ostvari...

10. Isključuju vas sa društvenih okupljanja

Nažalost, koliko god da želimo da kažemo da smo sada odrasli i da smo daleko od mentaliteta srednjoškolske klike, to se i dalje ponekad javlja na radnom mestu. Možda uđete u sobu za odmor, a vaše kolege koje su ćaskale i smejale se odjednom utihnu.
Ili možda saznate da su svi sinoć otišli ​​u kafić, a vas nisu pozvali.
Ponekada ovo ponašanje zaista može da ima ozbiljne posledice na vaše blagostanje i posao. Može da se desi da vas izostave iz važne poslovne komunikacije i ne uobaveštavaju o sastancima. 

(Sensa)

BONUS VIDEO: