Svakodnevne poteškoće i izazove u životu prevazilazimo često uz pomoć prijatelja: njihove podrške ili saveta. Ali dešava se da nam se ponekada ne dopada ono što oni imaju da nam kažu ili da se ne slažemo sa savetom. Često se dešava da savet nismo nii tražili i da smo u svoju odluku prestali da preispitujemo jer smo je doneli uzimajuću u obzira realne okolnosti svog života, resursa koji su nam na raspolaganju i nivoa energije koji imamo da se određenim izazovom bavimo. Baš zato saveti od prijatelja ili dobronamernih poznanika, koje nismo zatražili, mogu da budu izvor frustracije. Posebno ako se bavimo nekom delikatnom temom, poslednje što nam je potrebno jeste da neko sa strane usađuje sumnju i neodlučnost u izbor koji nam je svakako bio izazovan ili da ugrožavamo komunikaciju zbog neslaganja.

Za one koji žele da izbegnu burne rasprave i neprijatnost odbijanja tuđeg saveta predlažemo 7 ljubaznih i pristojnih načina da odgovorite na savet koji niste ni tražili.

1. Priznajte važnost različitih gledišta

Ne morate da prihvatate neželjene savete, ali ipak možete da priznate koliko je važno čuti različite stavove o vašim okolnostima, kaže psiholog Aldrič Čen. „Istaknite prednost dobijanja različitih perspektiva“, preporučuje Čen. Ovaj odgovor se fokusira na vrednost različitih mišljenja bez naznake saglasnosti ili namere da se posluša savet.

2. Obavestite ih da istražujete svoje mogućnosti

Drugi način da budete ljubazni u svom odgovoru je ukažete da ćete uzeti u obzir njihovu perspektivu kada donosite odluku - čak i ako to zaista nećete. „Objasnite da ste u procesu istraživanja različitih opcija“, kaže Aldrič Čen. Ovaj odgovor sugeriše da ste otvoreni za razmatranje različitih saveta, ali ne podrazumeva konačnu odluku.
Ova metoda je posebno korisna kada je neželjeni savet praćen zahtevom za hitnu odluku. Možete reći nešto u stilu "Nisam razmišljala o tome, dozvolite mi da još malo razmislim“.

3. Ostanite ljubazni

Neželjeni saveti ponekad mogu biti jako frustrirajući, ali ostati uljudan je najbolji način da se reaguje. Ponekada je najbolje da se jednostavno zahvalite ljubaznim tonom koji će preneti vaše poštovanje prema njihovoj perspektivi.

4. Zadržite smisao za humor

Ako vam je teško da pokažete zahvalnost za savet koji niste tražili, odvojite vreme da se nasmejete. Imati smisao za humor i dalje može biti ljubazan način da se odgovori. Napravite malu šalu i skrenite razgovor sa svog problema kao teme.

5. Budite jasni da ste za sada zadovoljni svojom odlukom

Ništa nije tako zamorno kao primanje predloga o nečemu na šta ste se već odlučili. Ako je to slučaj, možete biti jasni o tome, a da ne budete grubi, kaže Čen. „Dajte do znanja osobi da ste zadovoljni svojom trenutnom odlukom i da ne tražite alternativne predloge“, preporučuje on. „Ovaj odgovor pokazuje poverenje u vaše izbore uz zadržavanje ljubaznosti.

6. Nasmejte se u tišini

Ponekad je najučtiviji način da odgovorite na neželjene savete tako da jednostavno ćutite. Umesto toga, August Abot, stručnjak za bonton, kaže da možete jednostavno da se osmehnete u tišini i da klimate glavom dok nezvani savetodavci nude svoj doprinos.
„Onda kada zastanu da uzmmu vazduh – pitajte kako ih su njihova deca, unuci, brat, sestra, starija tetka – samo ih naterajte da krenu dalje“,

7. Recite im da ćete jednostavno morati da se složite da se ne slažete

Iako neki ljudi možda misle dobro sa svojim savetima, u redu je ne složiti se sa njima. A ako su uporni u tome da vam daju uputstva, takođe je u redu da im kažete da se vaše perspektive jednostavno neće uskladiti.
„Ako želite da izbegnete dalju diskusiju, ljubazno ukažite da imate različita mišljenja“, predlaže Čen. „Ovaj odgovor pomaže u postavljanju granica uz zadržavanje poštovanja."

Možda će vas zanimati i 6 bezopasnih fraza koje su u stvari zlonamerne.

Sensa

BONUS VIDEO: