Društvene mreže doprinose tome da ostanemo u kontaktu sa prijateljima, međutim ponekad mogu delovati opterećujuće zbog negativnosti kojima su preplavljene. Andrea Šulman, autorka bloga ''Raise your vibration today'', predlaže sedam jednostavnih strategija za služenje društvenim mrežama kojima ćete zakon privlačenja okrenuti u svoju korist i zaštititi se od negativnosti.

Razmislite o onome što objavljujete

Negativna misao koja se rodi u vašem umu ima magnetnu moć. Zamislite koliko ona raste kad se zapiše i prezentuje desetinama, čak i stotinama ljudi. Što je veći broj ljudi sa kojima delite negativnu misao, to je jača njena snaga privlačenja negativnosti u vaš život. Stoga vam je i te kako u interesu da ste vrlo selektivni kad se oglašavate na društvenim mrežama. Iako je ponekad vrlo primamljivo društvene mreže iskoristiti kao izduvni ventil, time se samo privlači još više onoga što ne želite.

Kako društvene mreže utiču na život: evo šta će se dogoditi ako prestanete da koristite Fejsbuk...

Odaberite ko će biti među vašim ''prijateljima''

Nije retkost da na društvenim mrežama postoji osoba koja je večno ljuta, zabrinuta, uspaničena, koja nekog ili nešto ne podnosi ili čak mrzi. Morate imati na umu da ta osoba verovatno nije svesna negativnosti koje time uzrokuje i sebi i drugima. Najjednostavnije bi bilo ignorisati ove negativne poruke ili birati ko će se naći među vašim prijateljima ili pratiocima na socijalnim mrežama.

Dodajte inspirativne sadržaje

Uz uklanjanje negativnih sadržaja, dodajte i objavljujte pozitivne stranice i osobe koje su vam zanimljive, zabavne i inspirativne.

Proberite stranice koje pratite

Uklonite stranice koje vam zatrpavaju oglasima ili stvarima koje vas (više) ne zanimaju, koje vas rastužuju i uznemiravaju ili su vam postale dosadne.

Društvene mreže i deca: kad je pravo vreme da vaše dete otvori profil na Fejsbuku...

Širite ljubav

Kada vas neki post, video, slika, citat oraspoloži i razveseli, to podelite i sa drugima. Kada podupirete pozitivne objave, zakon privlačenja inspiriše njihove autore da stvaraju još više takvih sadržaja, a dodatni im je podsticaj što vide da za njih dobijaju lajkove. Dobijate ono što dajete.

Nipošto ne upadajte u rasprave

Katkad je teško odoleti uključivanju u raspravu na društvenim mrežama. Uhvatite se kako čitate komentare, a jedan od njih vam digne pritisak jer vređa vaša uverenja ili je nepismen da njegovom autoru jednostavno morate dati do znanja da greši. Suzdržite se jer time ćete samo privući još uvredljivije komentare i još negativnih osoba jer oni se hrane reakcijama drugih ljudi.

Napravite pauzu

Koliko god da uživate u vremenu provedenom na društvenim mrežama , preporučljivo je povremeno napraviti pauzu od nekoliko dana, pogotovo ako vas sadržaji počnu iritirati . Slobodno vreme ispunite nečim zabavnim . Možda se neprijatno iznenadite kad ustanovite koliko vremena trošite na društvene mreže , pogotovu ako u njima baš i ne uživate - a to vreme mogli biste iskoristiti za nešto što će vas razveseliti i usrećiti.

Izvor: Sensa klub