Sede dva čoveka pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i gledaju Mesec.
Kaže jedan: „Mesec izgleda tako lepo, voleo bih da ga kupim".
Na to će drugi: „Zaboravi na tu kupovinu, ja neću da ga prodam!"
„Spreman sam da platim bilo koju cenu, samo kaži", nastavlja prvi.
„Zaboravi - prijatelji ili ne, ja neću da ga prodam ni po koju cenu!", odgovara ovaj.
Obojica vrlo ozbiljni u svojim namerama...

Anegdota ili ne, i naše svakodnevno stanje svesti je slično njihovom - nijedan od njih ne poseduje Mesec, ali u svojoj nesvesnosti jedan misli da je njegova svojina, a drugi je spreman da ga kupi. Obojica su u tome veoma iskreni i za njih su ta njihova uverenja jedina realnost koju poznaju.

Zašto ne možemo da se otrgnemo od prošlosti i kako živeti sa teškim emocijama

Tako i mi kroz život idemo verujući da nešto posedujemo ili smo apsolutno spremni da nešto kupimo. Verujući da je vreme naše i da imamo kontrolu, otvorenih očiju sanjamo hiljadu i jedan san, uvereni da je to ono što zaista postoji i za sve druge. Mislima smo ili u prošlosti ili u budućnosti, ili u sećanjima ili maštanjima, tražeći slobodu na mestima gde smo sami sebe zatvorili ili ljubav kod ljudi koji ni sebe ne vole, a kamoli druge. Tražimo uživanje tamo gde su drugi, jer često mislimo kako je njima sigurno bolje nego nama. Tražimo promenu na raznim krajevima planete... A šta je zaista realnost?

PageBreak

Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović
Dragana Paramentić Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović

Šta je realnost?

Potpuno, apsolutno, nepodeljeno prisustvo u ovom ovde trenutku. U momentu dok čitate ove redove. Sada u kome ste svim čulima, dok slova stvaraju rečenicu u vašem umu, isto kao što su slovo po slovo pod jagodicama mojih prstiju ispisivali ove redove. Pažnja usmerena na ono što ćete iz ovog teksta dobiti, smirenost da ga lagano prelazite pogledom, bez žurbe, bez nemam vremena. Naravno da nemate vremena, kad vreme ne postoji. Kad ga ne posedujete. Ono je samo stanje vaše svesti. Možete ga kreirati, razvlačiti, produžiti, privući, obrisati... Kaže se da je Buda kada se prosvetlio u prvom trenutku kroz osmeh rekao: „Ovo je neverovatno! Dakle, bio sam prosvetljen od samog početka? I svi ti lanci i svo to držanje u tamnici, bili su samo snovi?"

Izazov Platonove pećine

Realnost je svesnost koju unosite u ono što vas okružuje. Neko će videti samo pločnik, a neko dok hoda ulicom vidi i nebo i zvezde. Neko će imati usta samo za jadikovanje, a neko samo za ljubljenje. Nekome će ruke biti prepune onoga čega želi da se otarasi, a nekome darova koje želi da pokloni. Neko će vas zagrliti jer vas vidi, a neko će vas gledati i neće vas ni primetiti. I svi smo glavni glumci u svojim snovima, misleći kako se svi drugi bave nama, a oni se u svojim iluzijama bave sobom. Čujemo samo polovično jedni druge, prevodimo jezike koje znamo na rečenice koje poznajemo, postavljamo sebe da smo merila stvari, vrednosti i ljudi, ne poštujući druge i njihovo vreme. Svi ponekad verujemo da je san koji živimo jedina istina koja postoji.

PageBreak

Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović
Dragana Paramentić Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović

Moć emocija

Prisutnostu sada vam pruža poštovanje. Tuđeg mišljenja, tuđih emocija, tuđeg vremena, rada, truda, uspeha i neuspeha. Tuđih uverenja. Jer - vi ste okej, ali i ta druga strana je okej. Ona samo malo drugačije vidi neke stvari, a samim tim ih drugačije i oseća, i ne zna da je to samo jedno viđenje onoga što postoji.

Poštovanje vam pruža mogućnost da saosećate. Da volite. Ne samo sebe ili druge ljude, već i planetu. Prirodu. Biljke, zemlju - rastresitu i vlažnu među prstima.

Saosećanje vam pruža zahvalnost - za svaki dan i trenutak, za svaki osmeh koji ste podelili sa nekim, za svaki bes koji ste pustili da ode, za svaku osudu i presudu koju niste doneli, jer znate da se to samo vaš um igra sa vama.

Zahvalnost vam otvara prostor za ljubav - male stvari postaju velike dodirom ljubavi i ushićenja. Svaki čin postaje kreacija.

Energetska detoksikacija: kako očistiti dušu, um i srce od teških i neprijatnih emocija

Ljubav vam pruža unutrašnji osmeh - jer znate da sve što ste tražili spolja postoji u vama unutra. Samo neko nikada ne pogleda tako duboko, već sa sobom nosi blago tražeći ga po svim krajevima planete, uzimajući od drugih i što im treba i što im ne treba, i gubeći od sebe svakim danom po malo. Taj osmeh je vaš i tu je, možete ga dobiti za minut. Samo zatvorite oči. I ćutite... Osetite. Kao da vas neko golica perom. Izgubite sve što treba da izgubite; pustite sve čemu se ide; primite sve što želi kod vas; neka se ljute oni koji vide mesta za ljutnju, ne budite u ringu, jer na bojnom polju samo mogu nastati žrtve, a vi ste već gospodar i pobednik svog života.

Neka veruju drugi da Mesec može da se proda i kupi, vi znate da Mesec uopšte i ne postoji.

Izvor:Sensa

Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović
Kristina Lenard Budite nasmejani - svakog dana! Kako da savladate bes, usmerite pažnju i savladate negativnost otkriva Jasmina Stojanović