Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindrom emocionalne nezrelosti: kako se prepoznaju moderni Zvončica i Petar Pan, večita devojčica i dečak

Moderna Zvončica je uvek primećena, pleni šarmom i duhovitošću... ali...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mika Antić je govorio: "Puteva ima trista da se ode iz detinjstva. A, samo se retki sete da ostanu večno dete". Ima, međutim, i onih koji u tome "malo" preteraju. Zaigraju se onako kako samo deca umeju - zaneseno i pasionirano, pa ne znaju da se spuste sa oblaka. Bezbrižno lete u svom svetu šarenih balona, ne primećujući draga lica koja iz časa u čas postaju sve ozbiljnija, zabrinutija. Jer, koliko god to surovo zvučalo - u nekom trenutku, ipak, mora da se odraste. Ali da se to ne dešava uvek i svima, potvrđuje sve veći broj nezrelih muškaraca sa sindromom Petra Pana. To su oni večiti dečaci, zanesenjaci, pustolovi.

Stvarnost prepoznaje još jednu junakinju istoimene bajke ser Džejmsa Metjua Berija - Zvončicu. Ona oličava ambiciozne moderne devojke, spremne na sve zarad uspeha, a emotivno nesrećne. Šta se krije iza maski junaka planetarno popularne bajke, crtanog filma i pozorišnog komada?

Psiholog Vesna Petrović kaže da je najzanimljivije od svega to što su Petar Pan i Zvončica sve češće slike današnjeg sveta.

- Davno su uočeni kao fenomen, ali čini se da su danas prisutniji nego ikada. Petra Pana ćete prepoznati u svakom šarmantnom muškarcu koji odbija da se bilo kome pravda, "pokorava", drži pravila i poštuje norme. Uvek je u potrazi za "pravom", ali nikako ne uspeva da je pronađe, jer nijedna ne ume da ga shvati i prihvati. S druge strane, moderne Zvončice su velike perfekcionistkinje, savršeno predane poslu, ambiciozne i samouverene. Ali, emotivni život im je slaba tačka. Niko im nije dovoljno dobar, traže previše i od sebe i od partnera i zato najčešće ostaju same.

Kako da raskinete vezanost sa osobom koje vas stalno opterećuje: čudesna tehnika za prekidanje štetnih odnosa...

Još je 1983. godine američki psiholog Den Kili definisao sindrom Petra Pana i Zvončice. Večiti dečak je beskrajno zabavan i šarmantan, ali je nedosledan u svemu što govori i radi, pa okolina pre ili kasnije prestane da ga doživljava za ozbiljno. Počne da čita jednu knjigu, brzo je odloži i zameni drugom. Želi da studira psihologiju, već sutradan polaže prijemni za studije umetnosti. U ljubavi je pravi zanesenjak. Zaljubi se lako i brzo, ali pre nego što ta emocija postane jaka, pakuje svoje krpice i odlazi. Kada zagusti - beži, napušta sigurna gnezda. Površan je, a pravda se da ne želi emotivno da se preda i veže. Stalno se brani štitom nepokornosti i nepokorenosti. Zapravo je vrlo često narcisoidan i traži da mu se devojke dive, pa kada to izostane, odlazi dalje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj