Nemački filozof Artur Šopenhauer bio je idealista, predstavnik pesimizma, ali je među njegovim ličnim stvarima otkriven je rukopis pod naslovom "Umetnost biti srećan". Zanimljivo je da je, uprkos svim pesimističkimidejama koje je Šopenhauer branio tokom svog života, razvio brojna pravila koja mogu pomoći u izbegavanju tuge.

Za Šopenhauera sreća je stanje iluzije, ali je tvrdio da svako tu iluziju može postići. Evo koja je pravila za srtećan život postavio slavni nemački filozof:

1. Prvo pravilo Šopenhauera: ne upoređuj, kako ne bi zavideo

Prvo pravilo kaže da je potrebno iskoreniti naviku upoređivanja sebe sa drugima, što često izaziva zavist. Prema Šopenhaueru, zavist je vrlo negativna emocija koja čoveku krade radost i sreću. Uvek će mu sve nedostajati, biće nezadovoljan svime i svačim. Zavist nas vodi u suprotnom smeru od sreće - do tuge. Poređenje sa drugima ruši samopouzdanje, krade optimizam i donosi veliko unutrašnje nezadovoljstvo. Da bi izbegao ovu patnju, Šopenhauer je snažno savetovao da se ne upoređuju. Svaka osoba je individualna - i to je njegova lepota i sjaj. Svako ima svoju situaciju i svoje mogućnosti.

"Ljubomora se uvek rađa sa ljubavlju, ali ne umire uvek sa njom."

2. Ne brinite o neuspehu

Nemački filozof poziva da uvek radite sve što je moguće i da ne brinete o tome kako ćete se dalje razvijati. Kada se potrudite i date sve od sebe, nema smisla uznemiravati se zbog lošeg rezultata. najbitnije je da zaista date sve od sebe i da ste svesni svog truda.

"Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti." - Artur Šopenhauer

3. Verujte svom srcu

Svi ljudi su drugačiji, a samim tim imaju i drugačije otkucaje i želje srca. Treće pravilo sreće nas uči da verujemo svom srcu, da radimo ono što duša nalaže. Ali da biste mogli da čujete glas srca, morate prvo spoznati sebe.

4. Ne treba da zavisite ni od koga

Četvrto pravilo sreće uči nas da se u životu oslanjamo samo na sebe. Na ovaj način ćemo izbeći razočaranje i nećemo se uznemiravati zbog ponašanja drugih ljudi. Ne možemo kontrolirati druge i tuđe odluke, ali možemo naše reakcije. Ne dozvolite da drugi utiču na vaše raspoloženje. Niko vam neće doneti radost na tacni, samo vi odlučujete da li ćete živeti srećno.